Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministar Grlić Radman u Vatikanu: Istaknuti tradicionalno odlični odnosi Hrvatske i Svete Stolice

Zagreb (IKA)

Drugog dana boravka u Italiji, 13. studenoga, ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman bio je u službenome posjetu Svetoj Stolici. Posjet je započeo audijencijom kod pape Franje, a potom se susreo s tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Na sastanku su istaknuti tradicionalno odlični odnosi Hrvatske i Svete Stolice, koji su utemeljeni na povijesnom partnerstvu i međusobnom razumijevanju. Tome svjedoči, između ostalog, razmjena visokih posjeta u posljednje dvije godine, čiji se nastavak očekuje i u 2020. godini.

Ministar je upoznao tajnika Gallaghera s temama i aktivnostima koje Hrvatska planira poduzeti za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine. Razgovarali su i o državama na jugoistoku Europe, kao i važnosti njihovog europskog puta na kojem im Hrvatska pruža snažnu potporu.

Poseban naglasak stavljen je na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Sveta Stolica je također izrazila zabrinutost zbog izostanka odluke o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te izrazila potporu hrvatskim nastojanjima da zadrži politiku proširenja u fokusu Europske unije.

Ministar Grlić Radman boravi u Italiji 12. i 13. studenoga u službenom posjetu Talijanskoj Republici i Svetoj Stolici. U utorak se u Rimu sastao s ministrom za europske poslove u Vladi Talijanske Republike Vincenzom Amendolom. U razgovoru su potvrđeni vrlo dobri susjedski odnosi, a talijanska je strana dala punu podršku hrvatskom ulasku u Schengen te pridruživanju eurozoni i OECD-u. Također su iskazali želju surađivati s Hrvatskom u realizaciji prioriteta njezinog predsjedanja Vijećem Europske unije, ističe se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

Ključne riječi:
radman u vatikanu