Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na obljetnicu mučeničke smrti fra Karla Ćuluma

Vrgorac (IKA)

Svečanu misu na 76. godišnjicu mučeničke smrti fra Karla Ćuluma u subotu 25. svibnja u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predvodio je fra Ivica Omazić, župnik Vrgorca i dekan Biokovskog dekanata.

S njim su suslavili fra Dujo Jukić, župnik Kozice i Zavojana, don Ivan Đonlić, župnik Stilja i fra Marko Bitanga, župnik Staševice. U misnom slavlju sudjelovao je velik broj vjernika iz Vrgorca i okolnih mjesta.

U homiliji fra Ivica je naglasio da se ovom misom, uz fra Karla, spominjemo i drugih mučenika Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja. Njih četrdeset i četvorica mučeničkom smrću završila su svoj ovozemaljski život. Posebno se osvrnuo na mučeničku smrt fra Karla Ćuluma, zavojanskog župnika i fra Bone (Bonaventure) Radonića rodom iz Vrgorca. I fra Bonu i fra Karla mučili su i ubili komunisti partizani zbog njihova svećeništva. Do danas se ne zna gdje počivaju njihova mrtva tijel. Od nas se, kazao je fra Ivica, ne traži da poput njih svojom krvlju svjedočimo svoju vjeru, ali vjeru trebamo svjedočiti iz dana u dan svojim riječima i djelima, cijelim svojim bićem. Mi se molitvom spominjemo naših mučenika. Molimo i za njihove mučitelje i za obitelji mučitelja kako bismo svi bili baštinici Božje milosti i ljubavi jer svi smo djeca jednoga Oca Nebeskoga.

Na kraju mise sve prisutne vjernike i svećenike pozdravio je fra Marko Bitanga, bivši dugogodišnji župnik Zavojana. Fra Marko se posebno zahvalio štovateljima fra Karla Ćuluma koji su dali prilog za izradu fra Karlove slike, koja je prvi put izložena u ovoj prigodi. Novoizrađena slika „Portret fra Karla Ćuluma“, ulje na platnu 70 x 100 cm, autorsko je djelo Ine Jerković, akademske slikarice iz Kaštel Kambelovca. Slika će biti postavljena u crkvu Male Gospe u Zavojanima. Na donjem dijelu slike utisnut je tekst i to velikim slovima:

Fra Karlo Ćulum, zavojanski župnik mučenik – Rodio se 6. lipnja 1885. godine na otoku Silbi – Zato što se usudio u ovoj crkvi podići svoj glas – Protiv zločina koje su činili – Dana 25. svibnja 1943. godine u Zavojanima – Mučili ga, ubili i tijelo mu – Na nepoznato sklonili – Mjesni komunisti partizani – Počivao u vječnosti – Njegovi štovatelji 2019. godine.

Fra Marko je istaknuo da taj tekst vjerojatno umanjuje umjetnički dojam slike, ali on je fra Karlov krik za istinom, krik koji se proteže i protezat će se sve dok se ne pronađe nepoznato mjesto gdje je sklonjeno njegovo izmučeno, mrtvo tijelo i dok se ne ukloni sramotna spomen ploča u koju su utisnute laži o njegovu životu i smrti.