Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa posvete ulja u Srijemskoj biskupiji

Petrovaradin (IKA)

Misu posvete ulja u crkvi Svetog Jurja, mučenika u Petrovaradinu, na Veliki četvrtak 1. travnja, u 10.30, predslavio je srijemski biskup, msgr. Đuro Gašparović. Uz biskupa su suslavili dijecezanski svećenici koji djeluju na području Srijemske biskupije.

Svećenici su tijekom mise obnovili svoja svećenička obećanja dana na ređenju, a biskup Đuro Gašparović posvetio je krizmeno ulje, te blagoslovio bolesničko i katekumensko ulje koje je poslije odneseno na župe kako bi ih svećenici cijele godine, do idućeg Velikog Četvrtka, koristili za dijeljenje sakramenata.

U prigodnoj homiliji, msgr. Đuro Gašparović je istaknuo:

„Draga braćo svećenici. Danas, na Veliki četvrtak, slavimo događaj ustanovljenja sakramenta Svete Euharistije, događaj ustanovljenja svećeničkog reda i dan  proglašenja Isusove nove zapovijedi ljubavi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“ (Iv 13,34). Danas se prisjećamo kako je Isus preoblikovao židovsku Pashu u Pashu Novog saveza.

Ovim obraćanjem želio bih iznijeti nekoliko činjenica, ohrabrenja i poticaja za svakoga od nas ovdje nazočnih kako svećenika tako i Kristovih vjernika laika.

Ovim obraćanjem želio bih iznijeti nekoliko činjenica, ohrabrenja i poticaja za svakoga od nas ovdje nazočnih kako svećenika tako i Kristovih vjernika laika.

Misa posvete ulja u Srijemskoj biskupiji

Draga subraćo u svećeništvu, danas vas želim prije svega podržati i ohrabriti u vršenju vaše svećeničke službe. Ako što više budemo djelovali u plodnom zajedništvu među sobom, to ćemo se lakše moći suočavati s teškoćama našega vremena. Zato budimo jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajmo jedni drugima, kao što i Bog u Kristu nama oprosti.

S ovoga mjesta, kao vaš biskup, odajem vam priznanje za vašu svećeničku i posebno župnički službu i svjedočenje, za svakidašnje predanje i vašu požrtvovnost kojom se iz dana u dan posvećujete svojim župnim i vjerničkim zajednicama ili drugom poslanju koje u ime Crkve vršite. Ostanite budni u molitvi i u duhovnom životu da biste mogli plodonosno vršiti svoje služenje  naučavajući, posvećujući i vodeći sve koji su povjereni vašoj pastirskoj brizi”.

U nastavku homilije se je obratio i nazočnim vjernicima:

„I dok u ovoj euharistiji zajedno s vama zahvaljujemo Bogu na bezbrojnim dobročinstvima, molim vas i potičem da molite za svoje svećenike i za mene, svoga biskupa. Vrijeme u kojemu živimo je puno izazova. Međutim, ukoliko ćemo svi zajedno gledati novim, Isusovim pogledom, jedni druge, a onda zajedno i događanja u ovome svijetu, onda ćemo znati i moći odgovoriti na sve izazove s kojima se susrećemo. Potičem vas da molite i za nova duhovna zvanja u našoj Srijemskoj biskupiji, kako bi uvijek bilo onih koji će živjeti za Gospodina i naviještati i izgrađivati njegovo Kraljevstvo. Neka ova euharistija bude izvorom snage našega zajedništva i naše trajne opredijeljenosti živjeti za Krista, njegovo Kraljevstvo i Crkvu”.

Kako je Veliki Četvrtak i svećenički dan, nakon Euharistijskog slavlja svećenici su se okupili u blagovaonici biskupske rezidencije u Petrovaradinu, gdje su zajedničkim objedom zaključili susret svećenika.

Misa posvete ulja u Srijemskoj biskupiji