Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa povodom 21. obljetnice proglašenja blaženom Marije Propetog Isusa Petković

Blato (IKA)

U svetištu Blažene Marije Propetog u Blatu na otoku Korčuli u utorak 6. lipnja mjesni župnik i kanonik Stolnog kaptola don Željko Kovačević predvodio je euharistijsko slavlje povodom 21. obljetnice pastirskog pohoda pape Ivana Pavla II. Dubrovniku i proglašenja blaženom Marije Propetog Isusa Petković, koje se dogodio 6. lipnja 2003. godine, u sklopu Papinog pohoda Hrvatskoj.

Sa župnikom je suslavio  župni vikar don Mišo Pecotić, a liturgijsko pjevanje je predvodio Mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Danijele Škoro.

U homiliji je župnik Kovačević kazao kako ljudi s vremenom zaboravljaju mnoge lijepe događaje koji su doživjeli, dok one teške često dugo pamte. Podsjećajući na lijepi događaj proglašenja blaženom Marije Petković, što je u župi obilježeno zvonjavom zvona, župnik je primijetio kako „da jedna Hrvatica, jedna žena u jednom povijesnom trenutku bude uzdignuta na čast oltara“ nije nešto što se događa svake godine ili svakog stoljeća. Malo je onih koji su uzdignuti na čast oltara iako je sigurno mnogo onih koji su sveto živjeli.

„Potrebno je biti svjestan toga da imamo jednu ženu koja je uzdignuta na čast oltara i koja potiče iz našeg Blata, a koja je bila suvremenica nekih koji su i danas živi“, kazao je i potaknuo na zahvalnost za taj događaj.

Župnik je tom prigodom pročitao i riječi tadašnjeg biskupa Želimira Puljića kojim je on kao dubrovački biskup na misi u Gružu zamolio Svetog Oca da blaženom proglasi utemeljiteljicu Kćeri Milosrđa te formuli beatifikacije koju je izrekao papa Ivan Pavao II..

Nakon Popričesne molitve izmoljena je molitva u čast blaženici, koja se moli na zavjetni dan svakog devetog u mjesecu u svetištu.

Po završetku euharistijskog slavlja predslavitelj je okupljenim vjernicima podijelio svečani blagoslov s relikvijama blaženice dobivenim 2021. na spomendan Blažene Marije Propetog od tadašnje provincijalne predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa s. Marije Emile Barbarić.

Vikar Pecotić je zatim s relikvijarom prošao svetištem kao bi vjernici iskazali čašćenje moćima.