Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa sa zazivom Duha Svetoga u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Misu za zazivom Duha Svetoga pod geslom „Kršćanstvo je na prvome mjestu izazov“ za sve slavonskobrodske studente predvodio je u srijedu, 16. listopada u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu studentski kapelan Robert Farkaš, brodski župnik.

Uz brodske studente, koji su sudjelovali u misnim čitanjima, na misu su sudjelovali i njihovi profesori i dekani sveučilišta.

Posvjestišvi kako je svijet jedna velika tržnica na kojoj nam se nudi svega i svašta, i kršćanskoga i nekršćanskoga, kako nas mami nudeći stvari koje izgledaju prihvatljivo, suvremeno i lako nas zavedu, kapelan Farkaš u prigodnoj je homiliji upozorio kako moramo biti jako oprezni u osobnom odabiru.

Pojašnjavajući zašto je kršćanstvo na prvome mjestu izazov naglasio je da Isus Krist ‘izaziva’, ‘provocira’, i traži od nas odgovor. „Krist nas upozorava da je došao kao izazov, da se na njemu opredijelimo, ili prihvatimo njegov put ili ga odbijemo. Isus upozorava na razdijeljenje među ljudima. On je osoba koja nam ne da mira, na tržnici svijeta pronaći ćete i kršćanstvo, koje traži od tebe stav, opredjeljenje. Moraš postaviti temelje i okvir svome životu. Ne možeš graditi na lažima, na pijesku, to je neozbiljno i odgovorno. Treba nam nešto čvrsto. Moraš stvoriti ljestvicu vrednota, postaviti prioritete, nešto što će upravljati tvojim životom. Moraš kuću svoga života graditi ozbiljno. Kada odabereš svoje životno opredjeljenje to postaje okvir tvoga života. Kršćanstvo je izazov i ponuda mnogočemu, tvojoj ljudskoj logici, tvom razumu, tvojoj ljudskoj ljubavi, tvome srcu, tvojoj plemenitosti, dobroti… Kršćanstvo je izazov i ponuda, pred kojim moraš zauzeti stav, opredijeliti se, moraš nešto učiniti. Ako prihvatiš Krista kao izazov On će iz tebe izvući ono najbolje, stvarati čudesa, upoznat ćeš sebe otkriti ono najvrjednije u sebi“, rekao je, među ostalim, kapelan Farkaš, pozvavši mlade da se ne boje, nego se ohrabre i prihvate taj izazov koji će u njima otvoriti nove vidike, horizonte koje im ovaj svijet nikada ne može pružiti. Također ih je pozvao da sudjeluje svake srijede na misi za studente, da žive s Kristom koji će im pomoći da ono najplemenitije postane njihova stvarnost.

Nakon mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim, koje je kao i misu pjevanjem animirao studentski zbor mladih.