Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa u bazilici Kraljice Svete Krunice

Lurd (IKA)

Hodočasnici 29. vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd sudjelovali su u petak, 12. svibnja u jutarnjim satima na euharistijskom slavlju u bazilici Kraljice Svete Krunice (Notre Dame du Rosaire de Lourdes), izvijestio je Vojni ordinarijat u RH.

Misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH omo Vukšić, u zajedništvu s vojnim ordinarijem u RH Jurom Bogdanom, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata u RH don Markom Medom, vojnim i policijskim kapelanima i drugim svećenicima. Liturgijsko pjevanje predvodile su klapa HRM-a „Sv. Juraj“ i Policijska klapa „Sv. Mihovil“.

Osvrnuvši se na pročitano evanđelje po Ivanu o Isusovoj zapovijedi ljubavi (Iv 15, 12-17), nadbiskup Vukšić u propovijedi je istaknuo kako Isus nije došao ukinuti starozavjetni Zakon, već ga je došao ispuniti (usp. Mt 5, 17-18).  Zakon i njegove zapovijedi pronalaze svoj potpuni smisao i ispunjenje u Isusu. Krist ispunja Zakon ponajprije svojim djelima jer on na savršen način vrši Zakon i njegove zapovijedi. No, on također ispunja Zakon svojom riječju jer riječima Zakona daje novi – puniji duhovni smisao i značenje.

Tako, dok u Starome zavjetu čitamo zapovijed „Ljubi bližnjega kao samoga sebe“ (Lev 19, 18), Krist daje toj zapovijedi potpuno značenje i jačinu, riječima „Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ (Iv 15, 12-13). Kršćanska ljubav znači ljubiti kao što nas je Krist naučio i kao što je on činio. Za nas ljubav izvire iz Isusova boravka na zemlji, iz njegovih riječi i djela. U tom smislu kršćanski ljubiti znači nasljedovati Krista u njegovim riječima i u njegovim djelima.

U nastavku mise tri bračna para, povodom velikih obljetnica braka, obnovila su bračne zavjete.