Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa u povodu Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske

Zagreb (IKA)

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, vojni ordinarij Jure Bogdan predslavio je misu u ponedjeljak 27. svibnja u crkvi „Sveta Mati Slobode“ na zagrebačkom Jarunu, izvijestio je Vojni ordinarijat.

U koncelebraciji s biskupom bili su biskupski vikar za pastoral u MORH-u i OS RH don Slavko Rajič, župnik Župe Duha Svetoga don Pejo Orkić SDB, vojni kapelan o. Zdravko Barić SMM, policijski kapelan vlč. Damir Vrabec i vojni kapelan o. Danijel Čolo OCD.

Na početku mise vojni ordinarij pozdravio je sve okupljene istaknuvši smisao ovog obilježavanja i mise: „Povodom Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske (HKoV) i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, sjećamo se povijesnog datuma 28. svibnja 1991. godine, održavanja svečane smotre Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb, u Kranjčevičevoj ulici, kad su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde. Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak predsjedniku Republike. Sami čin označio je povijesno osnivanje Hrvatske vojske. U svome govoru predsjednik dr. Franjo Tuđman tada je rekao: ‘Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.’ Hrvatski predsjednik tim riječima je izrazio smisao ustroja i postojanja nacionalne vojske u svim državama svijeta. Nažalost, izbio je teški i krvavi rat. U ovoj misi mi molimo za sve stradale i nestale u Domovinskome ratu, preminule od posljedica Domovinskoga rata.“

U propovijedi se biskup Bogdan osvrnuo na Evanđelje toga dana (Mk 10, 17-27) i opisao susret između Isusa i bogatog mladića: „Evanđelje današnjeg dana donosi nam jedan vrlo zanimljiv susret i razgovor: susret Isusa i toga nekoga. Evanđelje nam ne kaže tko je bio taj netko, no iz ukupnosti teksta saznajemo da se radilo o mladom čovjeku. Ne znamo njegovo ime i prezime, no saznajemo da je taj netko očito bio dobra osoba, osoba sva u zanosu, pobožna osoba. Hiti k Isusu, dotrča mu, baca se pred Isusom na koljena, oslovljava Isusa Učiteljem dobrim, pita ga za prevažnu stvar: a to je kako živjeti na ovoj zemlji da bi se jednom zadobilo život vječni… I Gospodin mu odgovara nabrajajući mu zapovijedi iz Zakona. Ovaj mladić mu na sve to kaže: ‘Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.’ On je živio čestito, živio je po Zakonu, obdržavao je zapovijedi. Nije živio lakomislenim i neodgovornim životom.“

„Gospodinu je draga čestitost ovoga mladića. Njegove zasluge pred Bogom nisu male, nisu zanemarive. On je dobar čovjek. Na tomu on može graditi dalje, na tomu temelju se može učiniti korak naprijed. To Isus i traži. Zahtjeva od njega korak koji će dirnuti u njegovu slabu točku, a to je njegovu snažnu navezanost na ono što posjeduje. Navodi ga da iz svijeta svojih netaknutih stečenih zasluga, učini iskorak prema njihovu darivanju drugima… To je poziv na daljnji rast, prijelaz iz logike vršenja propisa da bi se zadobila nagrada, na bezuvjetnu i potpunu ljubav. Isus ga traži da ostavi ono što otežava srce i priječi ljubav. Ono što Isus predlaže nije toliko čovjek lišen svega, koliko čovjek slobodan i bogat odnosima. Ako je srce pretrpano dobrima, Gospodin i bližnji postaju samo jedno od mnoštva dobara. Naše previše imati i previše željeti guši srce i čini nas nesretnima i nesposobnima za ljubav“, protumačio je.

Biskup Bogdan pojasnio je kako se „ovo Evanđelje odnosi i na svakoga od nas. Svi smo mi taj ‘netko’ iz Evanđelja. Svi se mi trudimo u životu činiti dobro i čestito živjeti. Zasigurno ne manjka zasluga i dobrih djela koje smo svojim čestitim življenjem zaslužili i stekli. Pred Bogom je to sve itekako značajno. Na tomu on može graditi dalje. No, to je tek prvi korak. Gospodin svakom od nas poručuje ono isto što i ovom mladiću: sve ono što jesmo i imamo ne bi nas nipošto smjelo zarobljavati u našim donosima s Bogom i bližnjima. Bog i bližnji, kako kaže Sveti otac, nam ne bi smjeli postati ‘samo jedno od mnoštva dobara.’ Valja Bogu dati prvenstvo. Valja mu dati prvenstvo uvijek i u svemu. A to znači odgovoriti na Isusov poziv na nasljedovanje: Dođi i idi za mnom! Poći za Isusom, znači slobodno se, u vjeri, odlučiti za njega i za Njegovo Evanđelje. To znači ući u zajedništvo život s njime, po vjeri i u vjeri.“

Na kraju propovijedi biskup je pozvao sve okupljene da prihvate ovaj Isusov poziv na nasljedovanje: „Želim večeras da svatko od nas slobodno i svjesno u svom životu prihvati Božji poziv, Božju volju koji on svakom od nas priopćava u našim savjestima, u našim životima. Prihvatiti taj poziv doista nije lako, ali to onaj jedini pravi put koji  nam otkriva istinski smisao i radost života na ovoj zemlji i vodi u posjedovanje sretne vječnosti, baštinu života vječnoga.“

Nakon mise sudionici misnog slavlja uputili su se u procesiji do spomen-obilježja „Pietà Croatica“, gdje su visoki uzvanici uz mirozov položili vijence i zapalili svijeće za poginule i preminule hrvatske branitelje, odavši im počast i zahvalu, a biskup Bogdan je izmolio molitvu odrješenja.

U euharistijskom slavlju su sudjelovali izaslanik Predsjednika RH i savjetnik Predsjednika za obranu general bojnik Ivica Olujić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Tihomir Kundid, generali, časnici, dočasnici i drugi pripadnici Hrvatske vojske, hrvatski branitelji, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, vjernici župljani. Liturgijsko pjevanje predvodila je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“.

Idućega dana, u utorak 28. svibnja u jutarnjim satima, održana je u Ministarstvu obrane Svečana akademija povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske na kojoj je sudjelovao i vojni biskup Jure Bogdan. Tom prigodom, istaknutim pripadnicima Hrvatske vojske za uzorno, časno i profesionalno služenju Domovini uručena su promaknuća, pohvale i nagrade. Također toga dana, u večernjim satima, održan je svečani prijam kod Predsjednika RH Zorana Milanovića na kojem su sudjelovali visoki vojni i civilni, bivši i sadašnji dužnosnici i uzvanici.