Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa u spomen na žrtve Boričevca i Brotnja

Boričevac (IKA )

U nedalekom Srbu i dalje se slavi "prva puška" koja vas je protjerala, mnoge od vaših pobila, popalila kuće i nije vam dopustila doći na zgarišta. Nije to samo različit pogled na ono što se dogodilo u Boričevcu, već je to različit pogled na prošlost i budućnost naše domovine, istaknuo biskup Bogović

Boričevac, (IKA) – Nevine žrtve Ivezić iz Brotnja koje su nedavno ekshumirane kao i mnoge žrtve Boričevca trebaju dati ton neskladnom orkestru države i nacije, poruka je gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića koju je izrekao na misi u spomen na žrtve stradanja stanovnika Boričevca, mjesta uz granicu s BiH u blizini Donjeg Lapca održanoj u nedjelju 27. srpnja. I ove su se godine na misi okupili brojni žitelji Boričevca, uglavnom potomci onih koji su protjerani iz toga mjesta prije 73 godine. Počast žrtvama Boričevca došli su odati i članovi udruga branitelja iz Vukovara, Malog Lošinja i Ogulina a uz biskupa Bogovića koncelebrirao je župnik i upravitelj župe Stipe Zeba.
Na ovom mjestu stradanja i patnje koje simbolizira sve patnje našeg naroda teško je propovijedati. Pogotovo što se sada u nedalekom Srbu i dalje slavi “prva puška” koja vas je protjerala, mnoge od vaših pobila, popalila kuće i nije vam dopustila doći na zgarišta. Nije to samo različit pogled na ono što se dogodilo u Boričevcu, već je to različit pogled na prošlost i budućnost naše domovine, istaknuo je na početku biskup Bogović te primijetio da je i danas sud o događajima u II. svjetskom ratu neujednačen. Neki bi željeli da se on “uskladi” s tonovima prve puške, a to su oni koji nisu dopuštali da se čuju glasovi žrtava Boričevca, glas 82-godišnjeg guslara Luke Ivezića rekao je biskup te dodao: dosta nam je kulta ičije puške, pogotovo one iz Srba jer smo njezin pucanj čuli i u vrijeme Domovinskog rata. Akteri iz 1991. zvali su se drukčije, no događale su se iste stvari kao prije 20 godina, prepoznate po istim plodovima.
Gospićko-senjski biskup nadalje je istaknuo da se s mjesta stradanja i patnje s pravom diže glas da se konačno počnu okupljati žrtve a ne mučitelji, da se vrednuje i njihov glas, da ih se prepozna i poštuje. Osvrćući se na nedavnu ekshumaciju žrtava Ivezića iz Brotnja pronađenih u jami Dabin vrh rekao je da se možemo pitati zašto je zlo toliko otporno i tako žilavo i zašto se Bog s njima ne obračuna. To je kao žito i kukolj koji se ostavlja do kraja žetve te se tek onda spali, primijetio je biskup. Kalendar Crkve hrvatskih mučenika za narednu godinu, izvijestio je u homiliji biskup Bogović, bit će u znaku svjedočanstava nevino osuđenih od komunističkog režima kroz objavu njihovih pisama u kojima se vidi da oni nisu mrzili i proklinjali.