Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa Večere Gospodnje i Getsemanska ura na Trnjanskoj Savici

Zagreb (IKA)

Svečanu Misu Večere Gospodnje u župi blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici predvodio je na Veliki četvrtak, 18. travnja, župnik Antun Vukmanić.

Na početku mise uvodničar je uveo puk u misno slavlje, pojašnjavajući značenje Velikoga četvrtka i ustanovu euharistije, koja se u spomen na Isusovu žrtvu ponavlja u svakoj misi, te značenje blagoslovljenoga ulja kojim se i danas pomazuju krštenici,.

Iz Ivanova Evanđelja župnik je istaknuo zapovijed ljubavi i poniznost. Isus ih je izrekao najavljujući učenicima da je došao njegov čas. Sam je Isus poniznost posvjedočio pranjem nogu učenicima da bi posve očišćeni bili pripravni sudjelovati u njegovu pashalnom misteriju kojim je posvjedočio svoju ljubav i prema učenicima i prema svim ljudima.

Slijedeći Kristov primjer, župnik je oprao noge dvanaestorici župljana koji svoju vjeru potvrđuju i djelatno, zauzetim radom u župi.

Predvorje OŠ Jure Kaštelana bilo je prepuno župljana koji su primali pričest pod obje prilike, a svoju su novu službu izvanrednih djelitelja pričesti imala prilike iskušati dvojica župljana koje Nadbiskupski duhovni stol postavio na tu dužnost.

Uslijedila je Getsemanska ura s čitanjem tekstova u kojima se podsjeća na Kristovu muku i trpljenje. Tekstovi podsjećaju na potrebu budnosti i molitve, na pozaspale učenike i Isusovu usamljenost na Maslinskoj gori te njegovu molitvu Ocu da ga mimoiđe ta čaša, ali potom i na njegovo posvemašnje predanje u ruke Očeve.