Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa Večere Gospodnje u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Misu Večere Gospodnje predvodio je na Veliki Četvrtak, 18. travnja, u župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu ogulinski župnik Josip Štefančić u suslavlju s fra Mirkom Gregovom iz franjevačkog samostana iz Ogulina kao i đakona Josipa Tomljanovića.

Danas Crkva slavi dan kada ulazimo u Veliko trodnevlje a nakon 40 dana korizme ulazimo u najsvetije vrijeme razmišljanja o muci, smrti i uskrsnuću Kristovu, istaknuo je na početku vlč. Štefančić te istaknuo tri simboličke dimenzije Velikog četvrtka ili Mise Večere Gospodnje. Na njemu je Isus ustanovio sakrament svećeničkog reda, podario je svima sakrament euharistije kao i zapovijed ljubavi – primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.

Mnogi se danas pitaju, zašto se to moralo dogoditi Isusu koji je učinio toliko dobra? Zato jer je htio postati čovjekom, trpiti i umrijeti da bi dokazao koliko je malen i sličan ljudima. Večeras slavimo novu Pashu kada nas je sin Božji otkupio od ropstva i doveo do spasenja. Zato danas i nosimo bijelo misno ruho u znak radosti na taj događaj. Čini li se ona nama danas, više od dvije tisuće godina nakon Kristove žrtve aktualnom i nadahnjujućom, zapitao se propovjednik. Ima, nažalost, danas i izdajica poput Jude, i onih koji zatajuju Isusa poput Petra. Trebamo bolje upoznati svoju vjeru da bi nasljedovali Isusa, zaključio je propovjednik.

Nakon toga župnik Štefančić simbolički je oprao noge dvanaestorici članova župnog pastoralnog vijeća, hostija je blagoslovljena i uz obred klanjanja postavljena u pokrajnji oltar. Korizmenim napjevima liturgiju je pratio župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju s. Pankracije.

Ključne riječi:
Misa Večere Gospodnje Ogulin