Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa Večere Gospodnje u šibenskoj katedrali

Šibenik (IKA/TU)

Misu Večere Gospodnje na početku Vazmenoga trodnevlja, 14. travnja, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predslavio je šibenski biskup Tomislav Rogić, izvijestio je Tiskovni ured Šibenske biskupije.

Misa Večere Gospodnje živi je spomen Posljednje večere Isusa sa svojim učenicima i ostvaruje onu najavu – pralik koji se dogodio u večeri Pashe, izlaska iz egipatskog ropstva u doba Mojsija. Božje djelo spasenja koje traje kroz stoljeća i do konca vjekova: Pashalna večera pretočena u Posljednju večeru, pretvorena u trajni dar Euharistije – poručio je u homiliji biskup Rogić.

Oprati noge bila je zadaća slugu, robova koji to čine svojim gospodarima. To učini On, Gospodin i Učitelj da nauči svoje učenike koliko se međusobno trebaju poštivati, služiti jedni druge, voljeti, poručio je.

Istaknuo je da je u pranju nogu velika simbolika čitave Isusove žrtve koja će se uskoro dogoditi.

To je znak očišćenja, oproštenja i poniznosti na koju smo svi pozvani. Na nogama se sakuplja prašina putovanja, hodanja životnim stazama. Ta je prašina i slika grijeha, ljudskih slabosti, oholosti, uspoređivanja, nadmetanja koja onečišćuju čovjeka. Isus im pere noge i kaže Petru da je sada sav čist. Onaj koji će ga izdati, nije se odrekao svoga puta, ni nakana i zato usprkos pranju ostaje nečist – rekao je predslavitelj.

Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih. – Pozvani smo, dakle, na poniznost i služenje u bratskoj ljubavi koja pere, čisti grijehe. Pozvani smo na opraštanje jedni drugima zbog ljubavi Božje koju je Spasitelj svijeta imao za svakoga od nas, kazao je mons. Rogić.

Večerašnji spomen pranja nogu i ustanove euharistije: „Ovo činite meni na spomen!“ – neka bude poziv svakome od nas na trajno slavljenje Euharistije, na ljubav i služenje po kojem će drugi prepoznavati da smo Kristovi i da kroz život idemo njegovom snagom milosti. Otkrijmo stoga večeras izvor našega spasenja. Učvrstimo svoje zavjete i predajmo Bogu sve svoje sumnje i stranputice da nas njegova žrtva očisti i spasi – učini dostojnima Uskrsnog jutra i konačnog susreta s Njim, zaključio je biskup Rogić na kraju homilije.

Nakon homilije oprao je noge dvanaestorici odraslih muškaraca iz katedralne župe. Po završetku pričesti, prenio je Presveto na pokrajnji oltar šibenske katedrale, te se zadržao s vjernicima u meditaciji i molitvi.

Uz biskupa Rogića misu je suslavio katedralni župnik don Krešimir Mateša, a posluživao je đakon don Šime Pleadin.

Pjevanje je predvodio Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, uz orguljsku pratnju Nikole Lovrića Caparina.