Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za 109 poginulih i stradalih branitelja slavljena u Karlovcu

Karlovac (IKA)

Obilježavajući 32. obljetnicu ustrojavanja 110. brigade Zbora narodne garde, u srijedu 28. lipnja u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu slavljena je misa za 109 poginulih i stradalih pripadnika Brigade.

Misno slavlje predvodio je karlovački dekan preč. Dražen Karačić. Koncelebriralo je više svećenika, među kojima prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Na početku misnog slavlja pročitana su imena svih 109 poginulih i stradalih pripadnika 110. brigade.

U prigodnoj propovijedi preč. Karačić između ostalog je kazao kako danas živi primjer pokazuju pripadnici 110. brigade koji su dali svoj život za domovinu. „Prije samoga početka ovoga misnoga slavlja čuli smo i njihova imena. I oni su bili samo obični ljudi koji se ni po čemu nisu isticali iznad drugih, ali su se u određenom trenutku i okolnostima života spremno dali u obranu onih vrijednosti za koje su bili spremni umrijeti, a to su i dokazali svojim životom“, rekao je.

Dodao je da su njihova imena upisana u srcima ponajprije njihovih najbližih, obitelji te svih onih koji su ih pobliže poznavali. „A trebala bi biti upisana i u srce ovoga grada i ove županije te u srce i naše domovine Hrvatske s mnogim drugima koji su položili svoje živote na oltar Domovine“, kazao je dekan Karačić.

„Teret, brige života često svojim sivilom i nezadovoljstvom prekrivaju sjećanje, ali i potrebnu zahvalnost prema onima kojih više nema. Koliko smo odgovorni i svjesni same njihove žrtve i mnogih žrtava pokazat će vrijeme u kojem živimo, a i naše ponašanje danas. Tko ne cijeni i brzo zaboravlja žrtvu svojih roditelja, djedova i baka, svojih branitelja, taj nema sigurne budućnosti. Uz egipatske kotlove punih mesa, preneseno danas, uz velike EU fondove iz kojih se gradi i obnavlja, što je itekako hvale vrijedno, gubi se identitet jednog naroda ako se život samo i jedino sveo na materijalni standard bez vlastitoga rada i žrtve, bez ‘mane’ koju Gospodin daruje s neba i koju su samo neki prepoznali sanjajući obećanu i bolju zemlju u našoj lijepoj Hrvatskoj“, poručio je propovjednik.

Potaknuo je pristune da zato u predvečerje svetkovine sv. Petra i Pavla mole njihov zagovor i pomoć „da imamo dobrih osoba na vlasti, dobrih muškaraca i žena, dobrih očeva i majki, dobrih mladića i djevojaka, dobrih svećenika, redovnika i redovnica koji će svaki dan znati sebe utkati i darovati ovoj našoj prečesto napaćenoj, ali ponosnoj domovini Hrvatskoj. Zato i danas želimo reći hvala svim braniteljima, a posebno poginulima i nestalima iz 110. brigade Zbora narodne garde za sve ono što su učinili i obećajmo im zahvalnost koja danas često nedostaje ili se izgubila u našemu društvu“, rekao je preč. Karačić.

„Naš je Bog, Krist, svjesno koračao znajući da će na kraju svoga kratkoga ovozemaljskog života morati prihvatiti svoj križ i da će umrijeti razapinjanjem da bi mi danas živjeli. I upravo smo iz istoga razloga i mi kršćani pozvani ići za Gospodinom, kao što je to i rekao Petru i Pavlu: ‘Idi za mnom!’ Tako i nama danas Gospodin govori: ‘Idi za mnom i naći ćeš utjehu, svjetlo i snagu za svoj  život i za sve križeve ovdje na zemlji’“, zaključio je karlovački dekan.