Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa za poginule i preminule hrvatske branitelje iz Župe sv. Andrije na Sućidru

Split (IKA)

Kao i prethodnih osam godina, na završetku osmine Dušnog dana Župa sv. Andrije apostola na splitskom Sućidru slavila je u utorak 8. studenoga misu za poginule i preminule hrvatske branitelje iz njihove župe, koju je predvodio župnik don Stipan Šurlin, a koncelebrirao je kapelan don Josip Ulić.

Ispred oltara, za vrijeme euharistijskog slavlja, bile su postavljene fotografije branitelja. Don Stipan je na početku pozdravio obitelji poginulih branitelja, nazočne branitelje, Miljenka Modrića iz Gradskog kotara i sve nazočne vjernike te propovijed započeo riječima: „’Amen!’ – posljednja je riječ branitelja.“ „Izgovorili su je sa svom snagom vlastitog srca na kraju svoje molitve kojom Crkva preporuča preminule: ‘Pođi, kršćanska dušo, s ovoga svijeta… Neka ti se na blag i milosrdan način ukaže Kristovo lice i da ga promatraš kroza svu vječnost. Amen’, rekao je don Stipan te nastavio: „Hrvatski branitelji ispovjedili su svoj životni Amen. Tako neka bude, nije samo njihova posljednja riječ, već sinteza cjelovitog njihovog života. Kao što je i bio njihov stil življenja: kratak, sintetičan, bitan, sposoban, i, na kraju, autentičan način življenja u konfuziji bezakonja koja je bila prisutna.“

Don Stipan je istaknuo da upravo oni predstavljaju identitet Isusovih učenika koji ostvaruju svoj životni put preobrazbom vlastitog identiteta te da su slika Učitelja koji postaje sluga braći i da je život jednog učenika koji služi slika upaljene svjetiljke – upaljene na Gospodinovu svjetlu, a njihovi životi osvjetljavaju živote drugih; hrvatski branitelji su u tom povijesnom trenutku rasvjetljavali, njihov stil nije bio da bljesnu, a još manje da zaslijepe, protumačio je don Stipan.

Dalje je nastavio: ,,Branitelji su svoje vrijeme, svoj život i svoje srce poklonili za sve nas. ‘Tvojim se vjernima, Gospodine, život ne oduzima već mijenja’, molimo u predslovlju za preminule. To vrijedi i za poginule branitelje, život im se promijenio. Oni nastavljaju živjeti i hoditi zajedno s nama u Crkvi koja se čisti i koja je u slavi. Pogledajte koliko nas se danas okupilo u crkvi; to je moć poginulih i umrlih branitelja – da nas drže na okupu slaveći Boga.“

Propovijed je zaključio poručivši „da smo upravo mi oni koji trebaju čuvati naslijeđe branitelja i trag kojega su utisnuli u naše živote, našu zemaljsku domovinu, a koja nam je podloga za domovinu u nebu te da su izabrali umrijeti u ljubavi prinoseći vlastiti život za slobodu; život sa svim svojim slabostima i vrlinama.“ Na kraju euharistijskog slavlja pročitana su imena branitelja za koje je služena misa.