Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica za bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu

Petrovaradin (IKA)

Hrvatska zajednica u Republici Srbiji 16. listopada proslavila je jedan od četiri svoja službeno ustanovljena praznika - Dan rođenja bana Josipa Jelačića koncelebriranom misom zadušnicom koju je u crkvi Sv. Jurja u Petrovaradinu, u kojoj je ban kršten na dan rođenja 1801. godine, predvodio srijemski biskup Đuro Gašparović.

„Slavimo ovu misu za sve nas ovdje prisutne, za hrvatsku zajednicu, za sve žive kao i za drage pokojne. Redovito se u životu spominjemo rođendana, imendana, dana krštenja i krsne slave. Po rođenju postajemo članovi svojih obitelji i naroda, a po krštenju članovi Crkve. Danas se spominjemo i ovu misu prikazujemo za dušu hrvatskoga bana Josipa Jelačića koji je rođenjem postao član obitelji i hrvatskoga naroda, a po krštenju u ovoj crkvi postao je članom Katoličke Crkve. Misu prikazujemo i za blagoslov i napredak hrvatske zajednice ovdje u Srbiji“, kazao je mons. Gašparović na početku homilije.

„Ban je ponajprije bio vjernik po krštenju, a vjerujemo i kasnije u životu. Bio je otvoren svima za suranju, razgovore i pregovore, od najviših do najnižih. Nije se ustezao, po ustoličenju za bana u Zagrebu, položiti zakletvu u ruke patrijarha Josifa Rajačića. Branio je i zastupao interese hrvatskoga naroda u vrlo složenim prilikama u kojima je živio i djelovao, posebno kada mu je bilo povjereno vodstvo svoga naroda. Nastojao je pomoći i seljaku i radniku. Borio se, kako je i sam rekao, za jednakost i ravnopravnost svih naroda i narodnosti. Jedan očevidac napisao je za sprovod Jelačića ovako: ‘Nikada još nije na sprovod kojemu banu došlo toliko općinstva, a osobito seljaka. Nikada još nije narod iskazao kome drugome veće ljubavi i zadnje počasti, nego li je iskazao banu Jelačiću’. To je najbolji dokaz kako je ban Jelačić znao u najvećem stupnju zadobiti ljubav povjerenog mu naroda“, kazao je mons. Gašparović.

Rekavši da su zdravoj i perspektivnoj zajednici važni svi ljudi, bilo pojedinci, bio oni koji obnašaju različite poslove, dužnosti i službe na opće dobro svih članova zajednice, biskup je nastavio: „Potrebe su u životu velike, osobito u moralnom, društvenom i gospodarskom području, i zato se treba svesrdno zalagati i ne gubiti nadu u bolje sutra, kao što je to činio i ban Jelačić. Što je veća odgovornost koju netko obnaša u društvu, to je veća i obveza stvaranja socioloških, političkih , institucionalnih, ekonomskih i moralnih uvjeta za rast na bolje. Svi smo pozvani ukolniti razloge beznađa i pokazivati jedni drugima razloge opravdane nade da uvijek može biti bolje, tako kako je činio i ban Jelačić. U sjedištu je čovjek, stvoren na sliku Božju, za kojega se brinu Crkva i društvo zajedničkim naporima. Zato poštujmo svakoga čovjeka. Zato želimo i da nam se uvijek priznaju naša sloboda, sloboda vjeroispovijesti i sloboda našega ljudskoga života, sloboda koja nam je uvijek potrebna, i ne samo sloboda, nego i mir i radost. Zato i ovu svetu misu prikazujemo za mir u svijetu, za mir u domovini, u našim obiteljima i svakome od nas“, zaključio je srijemski biskup.

Nakon mise, kojoj je, osim čelnika Grada Novog Sada, u čijem se sastavu Petrovaradin nalazi, te čelnika hrvatske zajednice u Srbiji, hrvatske diplomacije u Beogradu i brojnih vjernika iz Srijema, nazočio i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, sa suradnicima, svečano je otvorena banova rodna kuća. Veći dio današnje katnice u ulici Vladimira Nazora br. 3 u Petrovaradinu, naime, nakon 17 godina od prve inicijative, otkupljen je sredstvima Vlade Srbije od vlasnika stanova i poslovnog prostora i ustupljen Hrvatskom nacionalnom vijeću te blagoslovljen 17. srpnja. Ovoga puta su u svečanom činu primopredaje sudjelovali predstavnici vlasti Srbije na čelu s predsjednikom države Aleksandrom Vučićem i matične države koje je predvodio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar Grlić Radman. Povijest kuće, njezin projekt unutarnjeg uređenja i buduću namjenu predstavili su im upravitelj Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelečića“ Goran Kaurić, te članovi Odbora za kulturu Hrvatskoga nacionalnog vijeća mr. Darko Vuković i dr. Darko Polić. Kuća bana Jelačića nalazi se zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjeline „Gornja i donja Petrovaradinska tvrđava sa podgrađem“.

Nakon otvaranja kuće, u atriju rezidencije srijemskog bikupa upriličena je svečana akademija tijekom koje su šarenolikost tradicijske baštine Hrvata u Srbiji predstavili domaćini iz petrovaradinskog Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“, ženska pjevačka skupina Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog“ iz Monoštora, glumac Aleksandar Alač, koji je recitirao Jelačićevo djelo „Josip Jelačić Bogu“ te članice i članovi Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ iz Subotice.