Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Ćurić: Naš je odgovor snaga evanđelja, a duhovni putokaz molitva zaštitniku za mir i jedinstvo

Srijemska Mitrovica (IKA)

Svetkovina nebeskog zaštitnike Srijemske biskupije, katedrale i župe Srijemska Mitrovica sv. Dimitrija, đakona i mučenika proslavljena je u subotu 26. listopada u Srijemskoj Mitrovici misnim slavljem koje je u katedrali – manjoj bazilici predvodio pomoćni đakovačko-osječki biskup Ivan Ćurić.

Misu je slavio u koncelebraciji s nadbiskupima i biskupima Đakovačke-osječke i Beogradske nadbiskupije, te Srijemske i Subotičke biskupije, generalnim vikarom Srijemske biskupije i župnikom župe sv. Dimitrija mons. Eduardom Španovićem, te tridesetak svećenika. Na misi su se okupili i svećenici iz Janjeva, članovi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, svećenici Srijemske biskupije, redovnice i redovnici, te ostali vjernici iz Srijema i susjednih župa iz Hrvatske.

Proslava svetkovine svetog Dimitrija, đakona i mučenika, od velikog je značenja za Srijemsku biskupiju i Grad Srijemsku Mitrovicu, koji je dobio ime po tom svecu koji je mučenički pogubljen uz ostale srijemske mučenike prije više od 1700 godina, u progonima kršćana od cara Dioklecijana. Po zagovoru sv. Dimitrija i drugih srijemskih mučenika, Srijemska biskupija uspjela se očuvati i danas. Ovogodišnjim euharistijskim slavljem izraženo je zajedništvo vjere i poštovanja prema euharistijskom otajstvu.

Ovaj događaj značajan je zbog toga što se mi u zajedništvu svake godine koncem listopada sastanemo sa našim biskupima Đakovačko-osječke nadbiskupije, a isto tako i s biskupom Požeške biskupije. Ovo je prigoda za crkveno zajedništvo, ne samo biskupa nego i svećenika i naših vjernika iz Srijemske Mitrovice i drugih župa koji redovito dolaze da euharistijskim slavljem proslave ovaj blagdan.

To je ohrabrenje svih nas, kako naše biskupije tako i vjernika iz naših župa. To je za nas vrlo važno i nastavit ćemo tako živjeti i poticati jedni druge u svim susretima koje budemo organizirali, istaknuo je srijemski biskup Đuro Gašparović.

U propovijedi biskup Ćurić istaknuo je da Kristovo evanđelje ukazuje da je najvažnije zajedništvo svih ljudi, te da mučeništvo pripada temeljima kršćanske vjere. Mučenik ne mrzi svijet, nego očituje i navješćuje nove istinske vrijednosti, koje su ostvarljive jedino u Bogu i u zajedništvu s ljudima. Mi danas živimo u civilizaciji s toliko napretka i emancipacija, a opet u nepravdi i patnji ljudi. Mučeništvo je uvijek suobličavanje Kristu. Neka nam putokaz bude Dimitrije i škola mučeništva. Pogledajmo svoje živote i ako je potrebno iz korijena promijenimo vlastite stavove i preispitajmo sve vrijednosti koje nas sada zaokupljaju. Promijeniti se da bismo mogli uvijek biti dionici zajedništva s Kristom.

Današnja katolička zajednica u Srijemu brojno je ostala jako mala. Kroz Srijem je, možemo reći, prošao teški kotač povijesti: stradanja, rata, suza… Čekali smo vrijeme ozdravljenja. Danas unatoč teškim iskustvima i stradanjima, naš je odgovor snaga evanđelja, a duhovni putokaz nam je satkan u molitvi svetom zaštitniku za mir i jedinstvo, poručio je mons. Ćurić.

Na euharistijskom slavlju u Srijemskoj Mitrovici sudjelovao je i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, koji je posebno istaknuo značenje molitve za izgradnju zajedničke budućnosti, na dobrobit cjelokupnog društva.

Sveti Dimitrije radije je prolio svoju krv nego se odrekao Krista. Kroz čitavu povijest sveti Dimitrije je svijetlio svim vjernicima, svim kršćanima da trajno, i u zgodno i u nezgodno vrijeme, budu vjerni Isusu Kristu i da svojim vjernim kršćanskim identitetom vjernošću u evanđelju, evanđeoskim idealima, nastoje svijetliti u svojoj zajednici, kako bi ona bila ljudskija, solidarnija, s više osjećaja za druge ljude. Crkva se održala i očuvala svoju vjeru u Krista i danas u ovim novim okolnostima.

Jednako tako želi svim kršćanima i u Srijemskoj Mitrovici i u ovome društvu, pružiti ruku bratskoga zajedništva, zajedno s većinskom pravoslavnom Crkvom u jednu cjelinu, jer vjerujemo u istoga Krista, častimo Djevicu Mariju i imamo zajedničku bogatu baštinu. Ona je čvrsti snažni temelj, s kojega svi zajedno možemo rasti u budućnost.

Radujemo se što je u kršćanstvu i u Crkvi, zapuhao jedan novi vjetar unutar kojeg mi prepoznajemo da nismo uvijek bili vjerni Isusu Kristu i dopuštali smo da se previše ljudskoga nastani u nama. Onda kada smo previše bili mi u središtu, a premalo Krist Gospodin, onda je istina ono što ja zastupam. Tako su nastali raskoli unutar Crkve tijekom povijesti. Danas shvaćamo da smo svi skupa griješili i da se moramo obratiti i vratiti Kristu. Što budemo više jedni s drugima, automatski ćemo prepoznati kako smo međusobno bliži. Što se više našega ljudskoga, tvrdoglavoga nastanjuje u nama, mi imamo neke druge interese. A kad nam nije u središtu Krist, onda i naš dijalog ima poteškoća. Ali kad dopuštamo da se Krist nastani u nama, da jedni druge promatramo Kristovim očima, njegovim srcem, onda se doista prepoznajemo kao braća i idemo graditi zajedničku budućnost, poručio je nadbiskup Hranić.

Na kraju misnoga slavlja mons. Španović zahvalio je svima na zajedništvu, istaknuvši: „Izabran od davnih dana, Mitar je naš štit i brana“.

Pored velikog broja vjernika na euharistijskom slavlju nazočni su bili veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, konzul prvog razreda Generalnog konzulata RH u Subotici Hrvoje Vuković, vijećnici HNV-a, članovi HKC-a Srijem – Hrvatski dom, predstavnici mađarskog, njemačkog kulturno-umjetničkog društva iz Srijemske Mitrovice, predstavnik Uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama Gavrilo Grban, te gradonačelnik Srijemske Mitrovice Vladimir Sanader sa suradnicima.

Misu je animirao, izvevši i originalne pjesme, crkveni zbor Sveta Cecilija iz Srijemske Mitrovice, uz orguljsku pratnju s. Svjetlane Paljušević iz Đakova.