Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica za glazbenika Rajka Dujmića

Zagreb (IKA)

Misu zadušnicu za preminulog glazbenika i kompozitora Rajka Dujmića (65) predvodio je u ponedjeljak, 17. kolovoza, u župnoj crkvi Sv. Jeronima u Zagrebu njegov prijatelj iz austrijske biskupije Željezno (Eisenstadt) vlč. Željko Odobašić, generalni vikar za Gradišćanske Hrvate te ravnatelj hrvatske sekcije i pastoralnog ureda za hrvatske župe u Gradišću.

Citirajući u uvodu euharistije riječi sv. Augustina da ‘tko pjeva dvostruko moli’, vlč. Željko Odobašić je podsjetio kako je Rajko Dujmić pjevao u više prilika u Gradišću na misama i svoje pjesme i duhovne pjesme i da je ova misa zadušnica ujedno misa zahvalnica za sve što je pokojnik učinio za svoju obitelj, Domovinu i svoj hrvatski narod.

U propovijedi je izdvojio posebnost Dujmićevih nastupa kada je gostovao kod Gradišćanskih Hrvata, jer uvijek je jedan stav imao na pozornici na koncertu, a potpuno drugačiji za vrijeme mise.

“Vidio sam kako se Rajko promijenio; kako je pokazao strahopoštovanje prema oltaru, prema mjestu, prema molitvi. I on je uistinu iz vjere pjevao i veselio se što se njegove pjesme pjevaju na misi”, posvjedočio je vlč. Odobašić.

Stoga je propovjednik istaknuo: “Zato sam došao iz Gradišća iz Austrije da mu zahvalim za sve: za svaki nastup, za svaku molitvu kroz njegovu pjesmu. Gradišćanski ljudi ne kažu ‘hvala‘, nego velu: ‘Bog plati!’ Neka njemu Bog plati sve ono dobro što je učinio ovdje na zemlji za svoju obitelj, ali i za sve one koji su ga rado slušali”.

U zaključku je vlč. Odobašić poručio: “Ako čovjek ima vjere, ako čovjek zna da postoji neki drugi život – vječni – onda umire puno lakše. Ja sam siguran da je Rajko u vjeri i molitvi umro i da ga je na drugoj strani čekala njegova majka koja mu je pokazala put u Vječnost, a mi ga ispratimo našim molitvama i recimo mu: ‘Hvala Rajko, za sve ono što si učinio, što si nas razveselio. Neka ti dragi Bog plati u Vječnosti sve tvoje dare’.”

U prijepodnevnim satima na zagrebačkom Krematoriju od Rajka Dujmića su se oprostili obitelj, prijatelji, kolege, znanci i štovatelji ovog velikog hrvatskog glazbenika.

Kako je najavljeno, Rajko Dujmić će biti pokopan u Aleji velikana na Mirogoju, a zemljište za grob njegovoj obitelji ustupit će Grad Zagreb. Očekuje se i komemoracija koja će najvjerojatnije biti zakazana u rujnu.

Dujmić je preminuo 4. kolovoza, tri dana prije 66. rođendana, od posljedica teške prometne nesreće koja se dogodila tjedan ranije, u srijedu, u Starome Lazu u Ravnoj Gori. Izgubio je nadzor nad vozilom.

On je autor najvećih hitova ‘Novih fosila’. Iza njega su ostali udovica Snježana Šimek Dujmić i sin Tin koji je kratko nakon mise zadušnice za Hrvatski katolički radio izjavio: “Neka ga Bog čuva u svojoj vječnosti”.

Sin Tin i udovica Snježana Šimek Dujmić