Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica za Stjepana Radića

Drenovci (IKA/TU)

Udruga vjere i kulture Duhovno hrašće Cvelferije sa sjedištem u Drenovcima svake godine na dan smrti Stjepana Radića organizira prigodan program i misu zadušnicu. Tako je bilo i ove godine 8. kolovoza kada je zadušnicu u drenovačkoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela predvodio župnik Željko Šimić.

Molilo se i za Živana Kuveždića (1887.-1949.) iz Ilače koji je osuđen poslije montiranog sudskog procesa i ubijen na zagrebačkom groblju Mirogoj te je nepoznat grob u koji je pokopan. Poslije mise u vjeronaučnoj dvorani predstavljena je brošura o Kuveždiću koju su napisali dr. Vladimir Gajger i dr. Suzana Leček iz Zagreba. Nazočne su pozdravili župnik Šimić i Andrija Matić, predsjednik Duhovnog hrašća.

Uradak, šesti po redu, predstavili su mr. Zlatko Virc, urednik biblioteke „Naši politički prvaci“. Naglasio je da je taj rad spomenutih autora, preuređen i skraćeni dio knjige „Krivnja i kazna. Politika odmazde i sudski proces ministru bez resora u Vladi NDH Živanu Kuveždiću 1948.-1949.“. Kuveždić je uživao ugled najagilnijeg i jednog od najsposobnijih seljaka – zastupnika HSS-a. Od 1935. izabran je za narodnog poslanika. Zalagao se na gospodarskom i kulturnom organiziranju članstva i simpatizera HSS.

Na promociji su govorili publicisti Ivan Ćosić-Bukvin iz Vrbanje i Vinko Juzbašić iz Bošnjaka koji je najavio sedmu brošuru o doglavniku Luki Lešiću iz Bošnjaka. Iz Ilače je nazočila velika skupina mještana, nastupila je Pučka pjevačka skupina Iz Ilače, a iz obitelji Kuveždić pjesmu Živana Kuveždića pročitao je Ivan Kuveždić, dok je Đika Kuveždić, pučki pjesnik iz Ilače, kazivao svoje stihove. Među nazočnima bila je i ekipa arheologa iz Engleske i Indonezije koji već 12 godina vrše istraživačke radove u šumi kod Vrbanje na lokalitetu Purić-Ljubanj-Tezga.