Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica kod kapele Hrvatskih mučenika na Lipi

Sesvete (IKA)

Misno slavlje prigodom 20. obljetnice posvete kapele Hrvatskih mučenika na Lipi, planinarskom odredištu iznad Planine Gornje, predvodio je u nedjelju 18. listopada umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, koji je na spomen sv. Katarine 25. studenoga 2000. godine tu kapelu blagoslovio.

Na početku misnoga slavlja biskupa Mrzljaka i hodočasnike planinare pozdravio je sesvetski župnik i dekan preč. Mario Migles, podsjetivši da je od 2000. započela i određena duhovna skrb za planinare, osobito članove HPD „Lipa“ iz Sesveta, čiji su članovi sudjelovali u uređenju objekata obližnjeg planinarskog doma Lipa-Rog, ali i u izgradnji te lijepe i prostrane kapele na Medvednici. Planinarskim putem može se od kapele nastaviti prema Sljemenu, ali i prema Lazu i Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Mons. Mrzljak je na temelju nedjeljnih čitanja protumačio Isusov poziv da se unatoč pokušajima različitih ideologija da se na mjesto Boga pokušavaju postaviti različiti krivi bogovi, da je vjernik uvijek pozvan poštivati autonomije dviju različitih vlasti te dati Bogu božje, a caru carevo, zauzimajući se pravu sliku Boga u brizi za opće dobro i dostojanstvo svakoga čovjeka.

Na završetku misnoga slavlja nazočnima su se obratili iz HPD „Lipa“ predsjednica Jasminka Fabijačić i član Vladimir Beštak. Zahvalivši svima što su te listopadne, sunčane nedjelje, došli na Lipu, planinar Beštak se prisjetio Mrzljakova blagoslova temeljnog kamena za kapelu, 22. lipnja 1994., kada je još bio župnik u Sesvetskom Kraljevcu, a zatim i posvete kapele kada je bio zagrebački pomoćni biskup, te je rekao: „U proteklim godinama održano je jako puno misnih slavlja za planinare kao i za ostale vjernike – izletnike, koje su predvodili župnici sesvetskih i zagrebačkih župa i koji su se rado odazivali na pozive planinara. Nije svaki put ni svećenicima bilo lako doći do kapele na Lipi. Često puta je kišilo, sniježilo, putovi su bili blatni i skliski. Zato im veliko hvala. Naša kapela nije posjećena samo za misna slavlja. Ona je i poklonec gdje se zastaje na poklon i kratku molitvu na neku nakanu, zaštitu, mir i spokoj duše. Tu se u tišini upućuju molitve i zahvale Bogu na snazi kojom se svaki put iznova stigne na planinu.“.

Podsjetio je da je gradnja kapele na Lipi potaknuta na inicijativu počasnog predsjednika HPD „Lipa“, pokojnog Jose Rukavina davne 1993. godine, a na slavu i zahvalnost svim palim hrvatskim mučenicima koji su položili živote za domovinu Hrvatsku. Po inicijativi, osnovan je odbor za izgradnju kapele, a za predsjednika Odbora je imenovan Joso. „Krenulo se s traženjem donacija kod mnogih dobrih ljudi te pripreme i same gradnje. Bilo je poteškoća ali i puno vjere te je nakon višegodišnjih radova ruku i djelu naših Planinaca kao i planinara „Lipe“ završetak gradnje kapelice bio 2000. godine. Ovom prigodom  svim ondašnjim graditeljima upućujem veliko hvala“, istaknuo je Beštak, dodavši „Lijepo je danas vidjeti dosta vas koji ste u gradnju ove kapele uložili svoj trud i dio sebe. Zato vam još jedanput puno hvala. Hvala i onima kojih više nema među nama. Neka i dalje naša planinarska okupljanja budu prožeta duhovnom riječju iz kapele Hrvatskih mučenika na Lipi, a oni koji dolaze iza nas da se s istim žarom brinu o kapeli.“

Posebno je pobudno bili vidjeti veliki broj djece, članova dječje planinarske sekcije „Ekosspiritusa“ koji se okupljaju u HPD „Sv. Patrik“ u samoborskom gorju u Cerinama, a na Lipu su došli pod vodstvom Ante Burića i njegovih suradnika.

U vrlo solidno izgrađenoj i održavanoj kapeli nalaze se vitraji akademskog kipara Ivana Kujundžića s motivima Majke Božje Bistričke, svetih arkanđela Mihaela i Gabrijela, sv. Ivana Pavla II., sv. Leopolda Bogdana Mandića, bl. Alojzija Stepinca i Duha Presvetoga, prikazanog kroz golubove – tadašnji logo jubilejske 2000. godine kršćanstva.

Po završetku mise, KUD „Dragutin Domjanić“ iz Vugrovca održao je prigodni koncert, a druženje je nastavljeno u prostorima HPD „Lipa“ uz kestene i brojne druge delicije koje su domaćini iz Sesveta pripremili.