Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica profesora i studenata splitskog Sveučilišta

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma „Te Deum“ za kraj predavanja u protekloj akademskoj godini.

Govoreći u homiliji o životu apostolskih prvaka, mons. Barišić naglasio je „da i naš život, poput njihovog, dodiruje novost Isusa Krista“. „Petar je bio ribar koji je najveći životni poticaj primio od Gospodina. Isus postavlja učenicima pitanje: ‘Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?’ na koje samo Petar, potaknut Božjim nadahnućem, daje ispravan odgovor. Premda je izdao i zanijekao Krista, Petar raste u Isusovoj školi te postaje stijena koja simbolizira čovjeka oslonjena na Gospodina“, ustvrdio je. 

Nadbiskup je istaknuo „da je Pavao bio učen čovjek kojega je Gospodin oslobodio od oholosti“, dodavši: „Pročišćen snagom Evanđelja, postaje skromni i autentični navjestitelj Radosne vijesti. Čak i u zatvoru govori o slobodi jer je zahvaćen mistikom Kristova plana i programa. Isusa Krista smatrao je jedinim životnim dobitkom. I mi smo, kao Isusovi učenici, pozvani vidjeti Gospodina Pavlovim očima vjere, koje nas uče kako je Krist onaj koji nam daruje dostojanstvo Božjih sinova i kćeri. Misleći da svojim snagama, askezom i molitvom možemo spasiti sami sebe postajemo pogani koji doživljavaju Krista kao idola“.

Mons. Barišić poručio je „da svoje planove i programe trebamo uskladiti s Kristom – Božjim planom i programom koji se temelji na ljubavi prema čovjeku jer tako postajemo sposobni za nadilaženje individualizma i sebičnosti“. „Dragi studenti i profesori, život sv. Petra i Pavla bio je liturgija – proslava Boga. Po njihovu primjeru i mi smo pozvani sve u životu raditi na veću slavu Božju“, zaključio je nadbiskup. 

U koncelebraciji mise bili su studentski kapelan i povjerenik za mlade don Mihael Prović, dekan KBF-a don Mladen Parlov, rektor CBS-a don Jure Bjeliš, duhovnik CBS-a don Stipan Šurlin, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan. Uz studente, na misi su se okupili i prorektor za nastavu Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Goran Kardum, dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Pero Vidan te predsjednica ASUS-a (Alumni Sveučilišta u Splitu) doc. dr. sc. Mirjana Milić. Pjevao je Zbor bogoslova pod ravnanjem maestra don Ivana Urlića. 

Na kraju mise dekan Parlov zahvalio je Bogu za sve milosti kojima je pratio studente tijekom akademske godine te nadbiskupu Barišiću na poticajnim riječima. Zatim je otpjevan himan „Tebe Boga hvalimo“.