Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje na njemačkom jeziku u đakovačkoj prvostolnici

Đakovo (IKA)

U povodu proslave 20. obljetnice Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba Ogranka zajednice u Đakovu, u đakovačkoj katedrali, nakon dugog vremenskog razdoblja, još od prije Drugoga svjetskog rata, održano je 19. travnja svečano euharistijsko slavlje na njemačkom jeziku.

Misno slavlje predvodio je vlč. dr. Zdenko Ilić, a uz domaćine iz Đakova nazočili su i gosti iz Osijeka. Pjesme na njemačkom jeziku predvodili su članovi glazbenog sastava Alte Kameraden iz Osijeka.

Proslava je nastavljena u Kući Reischmann, u Ulici pape Ivana Pavla II. gdje je otvorena izložba fotografija rada đakovačkog Ogranka u proteklih 20 godina. Uslijedilo je predavanje na temu „Dolazak, život i rad Nijemaca – Podunavskih Švaba u Đakovštinu“ koje je održao prof. Dubravko Aladić, a potom su dodijeljene zahvalnice zaslužnim članovima i prijateljima Ogranka te je organizirana radionica za djecu od 2 do 10 godina pod nazivom „O kulturi ljudi koji govore njemačkim jezikom“ pod vodstvom prof. Silvije Profusek i prof. Tanje Schleis.

Postavljena je i izložba najboljih radova pristiglih na foto natječaj „Tragovima Nijemaca u Đakovu (i okolici)“ učenika Gimnazije Antuna Gustava Matoša Đakovo. U glazbenom dijelu programa nastupali su članovi pjevačke grupe Njemačke zajednice iz Osijeka Alte Kameraden.