Budi dio naše mreže
Izbornik

Održane edukacije za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo/Valpovo (IKA/TU DJOS)

Dvije edukacije Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pod nazivom „Edukacije za svećenike i redovnike o prevenciji i zaštiti maloljetnika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. II. edukacija“ održane su u ponedjeljak, 12. veljače 2024. u Đakovu i Valpovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Đakovo

Predavači na edukaciji u Đakovu, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF), bili su voditeljica Centra dr. sc. Anita Dučkić Sertić, stručna supervizorica Centra doc. dr. Sanda Smoljo Dobrovoljski te sudski vikar i profesor na KBF-u u Đakovu dr. sc. Zdenko Ilić.

Uvodni dio edukacije je protekao u pozdravima, predstavljanju misije i vizije Centra te u međusobnom upoznavanju sudionika i predavača. Na edukaciji su sudjelovali svećenici i redovnici Đakovačkog i Velikokopaničkog dekanata te svećenici središnjih nadbiskupijskih ustanova.

O temi „Granice u odnosima“ je govorila Anita Dučkić Sertić. Tema je započela upitnicima o osobnim granicama koje su sudionici ispunjavali te su na temelju svojih rezultata za sebe mogli provjeriti kako stoje s vlastitim granicama. Nakon upitnika je uslijedilo predavanje. Zatim je Sanda Smoljo Dobrovoljski govorila o temi „Počinitelji zlostavljanja“. Predavanje je bilo popraćeno interaktivnom radionicom nadahnutom vježbama iz transakcijske analize. Potom je Zdenko Ilić govorio o temi „Kanonsko pravo i seksualno zlostavljanje“. Izložene teme su bile popraćene pitanjima i konkretnim primjerima.

U konačnici, sudionici su ispunili evaluacijske upitnike te dobili personalizirane potvrde za sudjelovanje. Sudionici su iznijeli svoje dojmove o održanoj edukaciji te izrazili želju za daljnjim educiranjem o toj tematici. Time je edukacija u Đakovu bila zaključena.

Valpovo

Na edukaciji u Valpovu, u župnom pastoralnom centru, sudjelovali su stručni supervizor Centra doc. dr. Josip Bošnjaković, lic. safeg. alumna Instituta za antropologiju Gregoriana Marina Šijaković te nadbiskupijski povjerenik za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba i djelatnik Međubiskupijskog suda I. stupnja u Đakovu mr. sc. Dario Hrga.

Uvodni dio edukacije je protekao u predstavljanju safeguardinga, uvoda u temu te u međusobnom upoznavanju sudionika i predavača. Na edukaciji su sudjelovali svećenici i redovnici Baranjskog, Valpovačkog i Donjomiholjačkog dekanata.

O temi „Zaštita maloljenitka i odraslih ranjivih osoba u Crkvi“ govorio je Josip Bošnjaković. U predavanju je govorio o važnosti zaštite maloljetnika, reakcijama unutar Katoličke Crkve na problem zlostavljanja, o ne-razumijevanju moći koje je jedan od ključnih čimbenika u suočavanju s temom zlostavljanja, o važnosti integriranja teme zlostavljanja i zaštite u teološka promišljanja, kao i specifičnostima zlostavljanja unutar Katoličke Crkve. Osvrnuo se i na izvještaj o zlostavljanju maloljetnika unutar Evangeličke Crkve u Njemačkoj koji je objavljen 25. siječnja 2024. Bilo je govora i o određenim predrasudama s obzirom na suočavanje s temom zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi.

Zatim je Marina Šijaković govorila o temi „Izgradnja kulture zaštite: pojedinci, zajednice i ustanove“ u kojem je kroz tripodni model relacijske sigurnosti objasnila kako je zaštita maloljetnika nužno poslanje za sve članove zajednice, a putem rada i rasprave na konkretnom slučaju na koji način zlostavljači manipuliraju u različitim fazama procesa.

Posljednje predavanje je održao nadbiskupijski povjerenik Dario Hrga. Naslov predavanja je bio „Kanonsko pravo i seksualno zlostavljanje“. Po predavanju su uslijedila brojna pitanja.

U konačnici, sudionici su ispunili evaluacijske upitnike te dobili personalizirane potvrde za sudjelovanje. Sudionici su iznijeli svoje dojmove o održanoj edukaciji te izrazili želju za daljnjim educiranjem o ovoj tematici. Time je edukacija bila zaključena. Cilj govora o tim temama jest podizanje razine svijesti službenika Crkve te povećanje senzibilnosti u prepoznavanju zlostavljanja i zanemarivanja.

Kroz interaktivna predavanja, radionice i prostor za pitanja i diskusiju sudionici su dobili uvid u osnovne elemente zaštite maloljetnika, ali i sami predložili teme i područja koja su aktualna. Edukacija se sastoji od 2 poludnevna formativna susreta u 6 gradova na području Đakovačko- osječke nadbiskupije, a namijenjena je za sve dijecezanske i svećenike i redovnike te za sve kapelane i djelatnike središnjih nadbiskupijskih ustanova, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.