Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: zlostavljanje-u-crkvi

Održane edukacije za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije

Dvije edukacije Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pod nazivom „Edukacije za svećenike i redovnike o prevenciji i zaštiti maloljetnika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. II. edukacija“ održane su u ponedjeljak, 12. veljače 2024. u Đakovu i Valpovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Njemačka: Otvorena mrežna stranica o zlostavljanju žena u Crkvi

Na novom mrežnom portalu missbrauchsmuster.de nalaze se prikupljena osnovna saznanja o zlostavljanjima odraslih žena i obrascima koji stoje iza toga. Ponuda je namijenjena uklanjanju praznina u prevenciji, objavilo je u petak 13. listopada u Kölnu Udruženje njemačkih katoličkih žena (KDFB), izvijestila je Katolička novinska agencija (KNA).

Talijanska BK poziva na dijalog kako bi se potaknuo prihvat migranata

Imigracija, socijalne nejednakosti, važnost odgoja i obrazovanja, sinodalnost, veća financijska izdvajanja za uzdržavanje klera. To su samo neke od tema u središtu završnog priopćenja Stalnog vijeća Talijanske biskupske konferencije koje je imalo sastanak u Rimu od 25. do 27. rujna. Biskupi se nadaju Crkvi sposobnoj za teološki pogled na stvarnost, pun nade, izvještava Vatican News.

ARGUMENTI Zaštita maloljetnika od zlostavljanja

'Zaštita maloljetnika od zlostavljanja' bila je tema emisije 'Argumenti' u četvrtak, 11. svibnja, na HKR-u. Sugovornici su bili prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, dr. sc. Anita Dučkić Sertić, voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba HKS-a, te prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan KBF-a u Zagrebu i povjerenik za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Zagrebačke nadbiskupije.

Hans Zollner: Ne potiskujte teme o zlostavljanjima

Psiholog i teolog Hans Zollner upozorava na prešućivanje tema o zlostavljanjima. „Većina ljudi koje to ne dotiče sami odbacuju tu temu kao neugodnu i stresnu“, rekao je Zollner u intervjuu za tjednik Die Zeit, a prenosi 19. siječnja Vatican News.

Papa: Iskorijeniti "kulturu smrti" koju nosi svako zlostavljanje

Papa Franjo je poslao poruku sudionicima skupa koji je 4. studenoga održan u sjedištu Dikasterija za komunikaciju u Rimu pod naslovom „Prihvatiti i odgajati u sigurnim sredinama. Promicati zaštitu djece u vrijeme bolesti COVID-19 i dalje“, a na kojemu su sudjelovali predstavnici Europskoga parlamenta, Talijanskoga parlamenta i poštanske policije, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Predsjednik HBK: Zlostavljanje u Crkvi za vjernike je izuzetno sablažnjivo

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić od 21. do 24. veljače sudjeluje u Vatikanu na susretu pape Franje i predsjednika biskupskih konferencija iz cijelog svijeta o temi seksualnog zlostavljanja u Crkvi i njegove prevencije. Ususret sudjelovanju u tom događaju, u razgovoru za Hrvatski katolički radio u ponedjeljak 18. veljače, nadbiskup je govorio o naravi toga susreta koji je inicijativa pape Franje.

1 2