Budi dio naše mreže
Izbornik

Španjolski biskupi odlučili provjeriti izvješće o seksualnom zlostavljanju u Crkvi

Madrid (IKA)

Španjolski biskupi odlučili su se suprotstaviti pretjerivanju u brojkama vezanima za seksualno zlostavljanje povezano s Crkvom, objavila je u utorak 31. listopada Katolička novinska agencija (KNA).

Nadbiskup u Barceloni i predsjednik Španjolske biskupske konferencije kardinal Juan José Omella reagirao je na medijska izvješća o nedavno objavljenom istraživanju seksualnog zlostavljanja. Na tiskovnoj konferenciji u Madridu poručio je da „postoji namjera dosezanja određenog broja koji je lažan i nema veze sa stvarnošću“.

Pravobranitelj za zlostavljanje u Crkvi Angel Gabilondo, kojega je na tu dužnost imenovao španjolski parlament, objavio je izvješće na 777 stranica. Ono sadrži, između ostaloga, iskaze 487 žrtava seksualnog nasilja, ali ne navodi konkretne brojke. Umjesto toga, izvješće se oslanja na anketu koju je proveo pravobranitelj među 8 tisuća odraslih ispitanika. Prema izvješću, 0,6 % ispitanika izjavilo je da je pretrpjelo zlostavljanje svećenika ili redovnika.

Brojne novine i mrežni portali taj su podatak usporedili s ukupnim brojem pučanstva i zaključili da je više od 200 tisuća osoba bilo izloženo seksualnom zlostavljanju.

Kardinal Omella rekao je da je takav način neozbiljan. „Imam dojam da to nije dobro učinjeno“, poručio je. Naglasio je da je svaki pojedinačni slučaj zlostavljanja za Crkvu bolan te dodao da smatra da su brojke u naslovima pogrešne.

Španjolska biskupska konferencija zatražila je od Gabilonda cjelovito izvješće, uključujući i podatke iz ankete te će idućih dana temeljito analizirati prispjele materijale, naglasio je kardinal.

Španjolski su se biskupi u ponedjeljak okupili na izvanrednoj sjednici kako bi razmotrili Gabilondovo izvješće. Parlament je početkom 2022. neovisnu istragu o zlostavljanju u redovima Crkve povjerio Gabilondu, bivšem ministru obrazovanja, koji je u petak, predstavljajući izvješće, izrekao teške optužbe na račun klera. „Žrtve su rijetko dobivale pomoć“, rekao je, dodavši da je crkvena hijerarhija umjesto toga desetljećima nijekala i zataškavala slučajeve zlostavljanja djece.

Španjolski su se biskupi u utorak zajedničkom izjavom ispričali za patnje koje su nanijeli neki članovi Crkve. Poručili su da se radi na „potpunoj odšteti“ žrtvama. Osim toga, Biskupska konferencija namjerava poduzeti sve kako bi se spriječilo zlostavljanje u budućnosti.

Biskupi su također napomenuli da je riječ o problemu cijeloga društva. Usredotočenost isključivo na Crkvu čini druge osobe koje su pretrpjele zlostavljanje „žrtvama drugog reda“, upozorili su španjolski španjolski biskupi, a prenosi KNA.