Budi dio naše mreže
Izbornik

Europska sinodska skupština: I istočnoeuropski biskupi priznaju krivnju

Prag (IKA)

Beogradski nadbiskup Ladislav Német predložio je sudionicima Europske kontinentalne skupštine u Pragu zajednički tekst na temu krize zlostavljanja u Crkvi.

S obzirom na krizu zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi u mnogim zapadnoeuropskim zemljama, biskupi iz istočne Europe žele pokazati solidarnost i priznati svoju krivnju. Nakon prve polovice europske etape svjetske Sinode u Pragu, 7. veljače navečer, dopredsjednik CCEE-a beogradski nadbiskup László Német predložio je svima prisutnima zajednički tekst na tu temu, izvještava Vatican News.

U zajedničkom tekstu bi istočnoeuropski biskupi, zajedno s zapadnoeuropskim, trebali zamoliti žrtve za oprost i obvezati se na politiku nulte tolerancije glede zlostavljanja i zataškavanja. Nadbiskup Német je objasnio da se samo čini da je Crkva u istočnim zemljama manje opterećena. To je zato što je Crkvu u komunizmu sve do 1990. pomno nadzirala tajna policija, a svećenici koji su zlostavljali bili su strogo kažnjavani. Nakon ponovnog ujedinjenja mnogi su dokumenti uništeni. Ali to ne znači da u istočnoj Europi nije bilo zlostavljanja.

„I Crkva u srednjoj i istočnoj Europi ima taj problem, kao i problem zataškavanja“, rekao je nadbiskup Német. „Sada je vrijeme da se Crkve u istočnoj Europi solidariziraju sa zapadnim Crkvama, kao što su one uvijek pokazivale solidarnost s Crkvama na istoku tijekom komunističke ere“.

U Pragu od nedjelje navečer 5. veljače zasjeda Europska kontinentalna sinodska skupština na koju su došli predstavnici 39 biskupskih konferencija iz cijele Europe. Organizaciju sinodske skupštine preuzelo je na sebe Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE).