Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemačka: Otvorena mrežna stranica o zlostavljanju žena u Crkvi

Köln (IKA)

Na novom mrežnom portalu missbrauchsmuster.de nalaze se prikupljena osnovna saznanja o zlostavljanjima odraslih žena i obrascima koji stoje iza toga. Ponuda je namijenjena uklanjanju praznina u prevenciji, objavilo je u petak 13. listopada u Kölnu Udruženje njemačkih katoličkih žena (KDFB), izvijestila je Katolička novinska agencija (KNA).

Seksualno nasilje, maltretiranje ili duhovničko zlostavljanje odraslih žena dugo je bilo zanemareno, piše na mrežnoj stranici missbrauchsmuster.de, koju je udruženje KDFB izradilo zajedno s profesoricom iz Regensburga Ute Leimgruber. „Poznato je da žrtve zlostavljanja u Crkvi mogu postati i odrasli, posebice žene. Brojni su skriveni obrasci na djelu u ovom području koje treba razotkriti kroz istraživanje, formaciju i narativne projekte. Ti se obrasci tiču, na primjer, rodnih slika ili ideje nasilja. Projekt je namijenjen promicanju kvalitete u pastoralnoj skrbi“, objasnila je voditeljica Leimgruber dodavši da je to praktična, znanstveno utemeljena ponuda i važan doprinos preventivnom radu.

Riječ je o opsegu, uzrocima, posljedicama i obilježjima zlostavljanja. To je također izraz „naše odlučnosti da se suprotstavimo sustavnom zlostavljanju u našoj Crkvi kako bi se konačno čulo ono što se dosad nije čulo“, istaknula je predsjednica KDFB-a Maria Flachsbarth.

Ponuda koja odgovara biskupijskom pravilniku o formaciji prvenstveno je usmjerena na osobe koje rade puno radno vrijeme ili volonterski u Crkvi ili koje teže takvoj djelatnosti. Prema informacijama, šestosatni tečaj uključuje interaktivne elemente te razgovore sa stručnjacima i pogođenima. Udruga je pozvala biskupije i biskupe da besplatnu ponudu uvrste u svoje programe osposobljavanja te tako poduzmu konkretnu mjeru za sprječavanje zloporaba i zlostavljanja.

Na ovogodišnjem redovitom proljetnom zasjedanju Njemačke biskupske konferencije usvojen je i radni priručnik „Zloporaba duhovničkog autoriteta – O suočavanju s duhovničkim zlostavljanjem“ („Missbrauch geistlicher Autorität – Zum Umgang mit Geistlichem Missbrauch“). Dokument je javno objavljen 26. rujna 2023. godine, a namijenjen je dugoročnom poboljšanju prevencije i obrade. Oni koji su pogođeni trebali bi se moći obratiti neovisnim savjetnicima na kontakt točkama kako bi dobili pomoć, izvijestila je KNA.