Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemačka biskupska konferencija želi se uhvatiti u koštac s duhovničkim zlostavljanjem

Wiesbaden (IKA)

Rane uzrokovane duhovničkim zlostavljanjem usporedive su s onima seksualnog zlostavljanja i ponekad imaju doživotne posljedice, naglasio je u utorak 26. rujna novinarima biskup Dresden-Meißena Heinrich Timmerevers na jesenskom redovnom zasjedanju Njemačke biskupske konferencije (DBK), izvještava Vatican News.

Žrtvama duhovničkog zlostavljanja još uvijek je „vrlo teško govoriti“ te započeti proces razjašnjenja i suočavanja s tim. „Nedostaju kontaktne točke kojima se mogu obratiti te osobe koje mogu istražiti i pružiti informacije. Za razliku od spolnog zlostavljanja, u osobnim dosjeima počinitelja praktički nikada nije bilo unosa o duhovničkom zlostavljanju. Pogođeni koji se jave su već odrasle osobe u vrijeme zlostavljanja koje često traje godinama, a biskupijske kontakt-osobe za žrtve seksualnog nasilja nisu odgovorne za njih“, rekao je Timmerevers, opisujući tešku situaciju ovih žrtava.

Bez kaznenog progona

Ako se duhovničko zlostavljanje ne događa zajedno sa seksualnim zlostavljanjem, de facto nema kaznenog progona za takve zločine, pojasnio je. Biskup iz Mainza Peter Kohlgraf dodao je da je znanstvena analiza duhovničkog zlostavljanja daleko od potpune. Pozitivnim je istaknuo istraživački projekt na sveučilištima u Osnabrücku i Münsteru koji podupiru DBK i sestre franjevke iz Thuina. Projekt, koji je pokrenut pod vodstvom profesorice Judith Könemann, trebao bi trajati tri godine i nosi naziv „Duhovničko zlostavljanje u kontekstu duhovnih zajednica“ („Geistlicher Missbrauch im Kontext Geistlicher Gemeinschaften“).

„Konkretno, radi se o posljedicama duhovničkog zlostavljanja za one koji su pogođeni, kao i o pitanjima koji uvjeti i strukture dovode do toga i održavaju duhovničko zlostavljanje, koje vjerske prakse, teološka uvjerenja i antropološki koncepti ga promiču ili koji utjecaj imaju duhovne tradicije i specifični oblici duhovnog života“, objasnio je Kohlgraf.

Fokus istrage isprva je na Kristovoj zajednici („Christusgemeinschaft“), koja je osnovana u biskupiji Osnabrück ranih 1980-ih i usko je povezana s redom sestara iz Thuina, te na duhovnoj udruzi „Totus Tuus“, koja je prema kanonskom pravu u biskupiji Münster bila priznata 2007., ali je zabranjena od 2022. godine. Duhovničko zlostavljanje je dokumentirano za obje zajednice.

Prevencija i poboljšanje obrade

Na zasjedanju Njemačke biskupske konferencije je i usvojen radni priručnik „Zloporaba duhovničkog autoriteta – Kako se nositi s duhovničkim zlostavljanjem“ („Missbrauch geistlicher Autorität – Zum Umgang mit Geistlichem Missbrauch“). Objavljen je u utorak 26. rujna. Prema DBK-u, dokument je namijenjen dugoročnom poboljšanju prevencije i obrade. Oni koji su pogođeni trebali bi se moći obratiti neovisnim savjetnicima na kontakt točkama kako bi dobili pomoć. Ako je moguće, počinitelji bi trebali odgovarati prema kaznenom zakonu ili zakonu službe koju vrše.

Adresati su dušobrižnici, svećenici, duhovni pratitelji, odgovorni u redovničkim kongregacijama i duhovnim zajednicama te predstavnici u kontaktnim točkama za one koji su pogođeni zlostavljanjem kao i oni koji su sami pogođeni. Radi se o „senzibilizaciji“ i „usađivanju ove teme u tečajeve koji su izričito usredotočeni na pastoralnu skrb i intenzivne oblike pratnje“, rekao je biskup Fulde Michael Gerber.

„Središnji izazov u pastoralu i pastoralnoj skrbi bit će spriječiti duhovnu manipulaciju u ranoj fazi i dati prostora slobodi koju daje Božji Duh. Moramo se suočiti s ovom važnom zadaćom prevencije!“, rekao je biskup Timmerevers.

Manipulacija, iskorištavanje ili paternalizam

Spolno zlostavljanje često počinje duhovničkim zlostavljanjem. To se odnosi na manipulaciju, iskorištavanje ili paternalizam ljudi u Božje ime – na primjer u pastoralu, ispovijedi ili duhovnoj pratnji. Priručnik za rad pruža pojašnjenja pojmova o duhovničkom zlostavljanju (poglavlje 1), navodi indikacije i razlike za duhovničko zlostavljanje (poglavlje 2), daje prijedloge za savjetovanje pogođenih osoba i postavljanje kontaktnih točaka (poglavlje 3) i navodi intervencije koje je danas već moguće koristiti na crkvenom području. DBK je najavila da će priručnik za rad biti preispitan i nadopunjen 2026. „na temelju trenutačnog razvoja u praksi i znanosti“, izvještava 27. rujna Vatican News.