Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: zlostavljanje

Biskup Stefan Oster: Benedikt XVI. nije prikrivao slučajeve seksualnog zlostavljanja u njemačkoj Crkvi

Katolički biskup Passaua dr. mons. Stefan Oster (56), koji je na toj službi od 2014. godine, na svojoj privatnoj mrežnoj stranici objavio je osvrt u kojem poručuje da nadbiskup Münchena i Freisinga, od 1977. do 1982. godine, kardinal Joseph Ratzinger nikad nije nastojao prikriti slučajeve seksualnog zlostavljanja iz toga vremena za koje je odgovorno nekoliko pripadnika njemačkog svećenstva, izvještava u četvrtak 3. veljače Catholic News Agency (CNA).

Deset godina međunarodnog katoličkog centra za zaštitu djece

Katolički centar za zaštitu djece osnovan je u Münchenu prije deset godina. Danas je ta institucija u Rimu te je proširena u sveučilišni institut za safeguarding. Smatra se predvodnicom u borbi protiv zlostavljanja, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Papa francuskim biskupima: S vjerom nositi teret srama

Vatikanski poluslužbeni dnevnik L'Osservatore Romano objavio je pismo koje je papa Franjo uputio francuskim biskupima okupljenima od 2. do 8. studenoga u Lurdu na jesenskom plenarnom zasjedanju u središtu kojega je pitanje zlostavljanja i Izvješće nezavisnoga povjerenstva, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Pismo žrtve zlostavljanja Papi i bogoslovima

Papa Franjo primio je hrabro svjedočanstvo osobe koja je preživjela zlostavljanje i zatražio da ga predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika kardinal Seán Patrick O’Malley podijeli sa svim svećenicima i bogoslovima, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

ARGUMENTI Kako pravovremeno prepoznati psihičko zlostavljanje na poslu - mobing?

Psihičko zlostavljanje na radnome mjestu, ugroza dostojanstva, integriteta i ugleda radnika poznato je i pod nazivom "mobing" te je sve raširenija pojava u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Gošće HKR-ovih "Argumenata" - psiholog i psihoterapeut mr. sc. Andreja Kostelić Martić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu mr. sc. Iris Gović Penić te predsjednica udruge “Mobing Stop“ Blaženka Rogan poručile su kako prepoznati slučajeve takvog zlostavljanja i koje je korake potrebno poduzeti.

Crkva u Malaviju uz albino osobe

Unatoč tomu što kazneni zakon određuje stroge kazne za one koji djeluju protiv albino osoba, ta je kategorija ljudi u zajednicama i dalje marginalizirana i često predmet nasilja zbog svoje različitosti, izvještava hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 30. siječnja.

1 2 3