Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje za žrtve stradanja u potresu i tsunamiju u Fukushimi 2011.

Zagreb (IKA)

U zagrebačkoj župi sv. Leopolda Bogdana Mandića Ljubljanica-Voltino je 26. ožujka slavljena misa za žrtve stradanja u potresu i tsunamiju u Fukushimi koji se dogodio u Japanu 11. ožujka 2011. Euharistijsko slavlje predvodio je kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije na Dolcu preč. Josip Kuhtić.

Suslavili su župnik vlč. Željko Lovrić i trajni đakon Stipo Šarić. U molitvu misnog slavlja uključeni su i žrtve stradanja u cijelom svijetu.

Preč. Kuhtić je u homiliji, osvrnuvši se na evanđelje nedjeljne liturgije prema kojem je Isus zaplakao nad prijateljem Lazarom, istaknuo važnost prijateljstva među ljudima, preporučivši susretljivost i solidarnost u nevoljama.

U povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske, misi i glazbenom programu u kojem su nastupili Ansambl župe sv. Leopolda pod vodstvom Renate Novoselec, prof. i operna pjevačica, članica Zbora Hrvatske radiotelevizije Mayumi Kamei, uz brojne vjernike nazočili su Nj. E. veleposlanik Japana u RH Iso Madato, ataše za kulturu u Veleposlanstvu Yutaro Nishida, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman i počasna predsjednica Hrvatsko-japansko kulturnog i gospodarskog društva Nada Caren.

Župnik Lovrić je gostima uručio monografiju Župe i publikaciju posvećenu sakralnim motivima kojima je prof. Marijan Jakubin oplemenio župnu crkvu u četvrti Ljubljanica – Voltino.