Budi dio naše mreže
Izbornik

Misom na Kamenitim vratima započela proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata

Zagreb (IKA)

Svetom misom na Kamenitim vratima započela je proslava svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba. Misu je predvodio vlč. mr. Tomislav Hačko, vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije i pastoralni pomoćnik u Župi sv. Marka Evanđelista na Gornjem Gradu.

Vlč. Hačko u homiliji je podsjetio na požar koji je prije točno 290 godina, u noći s 30. na 31. svibnja, buknuo u Zagrebu i uništio velik dio kuća na Griču i Kaptolu. U požaru je neoštećena ostala slika Blažene Djevice Marije.

„Bio je to tada jasan znak da nam je Majka Božja blizu. Baš kao i prije točno 30 godina, 31. svibnja 1991., kada je blagopokojni kardinal Franjo Kuharić radosno, a tada u teškom vremenu, uskliknuo: ‚Draga braćo i sestre, Zagrepčani i Zagrepčanke, danas u ovoj Euharistiji želimo izvršiti u toj vjeri i pobožnosti, s punim uvjerenjem i znakovita, u prisutnosti najviših predstavnika hrvatskog glavnog grada Zagreba, svečani vjernički čin kojim Presvetu Majku Božju s naslovom od Kamenitih vrata izabiremo i proglašujemo Zaštitnicom i Čuvaricom grada Zagreba!‘ I konačno, Majka Božja od Kamenitih vrata ostavila nam je još jedan znak u potresima 22. ožujka i 29. prosinca prošle godine kada je ovo malo, a opet tako veliko svetište ostalo potpuno neoštećeno. Gospa nam je još jednom pokazala da ‚se nikada nije čulo da je ikoga zapustila koji se k njoj u zaštitu utekao, njezinu pomoć zatražio i zagovor zamolio.‘ Ohrabreni pak tom Gospinom blizinom, puni pouzdanja i pobožnosti, svakoga dana u 12 sati ovdje molimo da Gospa čuva u Zagrebu i Domovini sve obitelji, svako dijete, sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe i beskućnike“, rekao je predslavitelj.

Svetište Majke Božje od Kamenitih vrata najmanje je hrvatsko marijansko svetište, a njegova vrata uvijek su otvorena, što je naglasio i vlč. Hačko. „Gospa i dalje bdije i ovdje, u njezinom domu, vrata su uvijek otvorena i baš poput dobre majke, ovdje svakoga dočeka, ali i isprati svojim pogledom i svojim blagoslovom. A kada ne znamo što ćemo i kako ćemo dalje, kada smo uznemireni, kada negdje duboko u nama bukti neki požar, Gospa nam jasno pokazuje kome nam se okrenuti.“

Marija nas uvijek usmjerava na svojega Sina, koji je mir, radost, sigurnost, nada, što osjećamo upravo na Kamenitim vratima, u Gospinom domu. „Baš zato u ovaj Marijin dom i tako često volimo svratiti i uputiti joj barem svoj pogled. Zato joj se i molimo: ‚Svrni, dakle, zagovornice naša, one svoje milostive oči na nas te nam poslije ovoga progona pokaži Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje‘. Gospa nam ga već sada ovdje i daje i pokazuje, a On nas čeka raširenih ruku“, kazao je propovjednik.

Homiliju je zaključio riječima: „Ako je Gospodin i Njegova riječ na prvom mjestu, onda su sve druge stvari u životu na pravome mjestu. A na primjeru Majke Božje vidimo što se tada događa: ‚Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani‘ (Rim 8,28). Tada nas pak od Kristove ljubavi ne može rastaviti ni nevolja, ni tjeskoba, ni progonstvo, ni glad, ni golotinja, ni pogibao ni mač… (usp. Rim 8,33). ‚Da bi se to zbivalo, Spasitelj nam je darovao svoju Majku da bude posrednica milosti, Utočište grešnika, Utjeha žalosnih i Vrata nebeska!‘ (F. Kuharić)“.

Središnje euharistijsko slavlje na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, 31. svibnja, predslavit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u 19 sati na Trgu ispred katedrale. Prijenos će biti moguće pratiti na Četvrtom programu HTV-a.