Budi dio naše mreže
Izbornik

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan Karlovačke županije

Karlovac (IKA)

U petak 26. travnja u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu u Karlovcu obilježen je Dan Karlovačke županije, koja je obilježila 26. obljetnicu od svog osnivanja.

Od 2018. godine, sv. Josip je zaštitnik Karlovačke županije. Ovo je bila druga godina da se misno slavlje u čast županije kao i svečana sjednica skupštine Karlovačke županije održava u Nacionalnom svetištu sv. Josipa. Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća predstavnika državnih, županijskih i gradskih vlasti te udruga iz Domovinskog rata za poginule branitelje županije.

Molitvu za poginule branitelje predslavio je dekan Karlovačkog dekanata Dražen Karačić. Slijedila je misa u svetištu koju je u koncelebraciji svećenika Zagrebačke nadbiskupije predslavio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa, Antun Sente.

Propovjednik je progovorio o izazovima koji se javljaju kod vodećih ljudi, narodnih poglavara, baš kao i probranih apostola u njihovu djelovanju.“ Vršeći svoje dužnosti znamo se naći uplašeni, a mnogi svoje ideale u službi obezvrijede. No, oni koje se daju Bogu, mogu činiti velika djela. Apostoli su svoju vjernost Bogu pokazali mučeništvom. Ima perioda kada smo zbunjeni,“ poručio je mons. Antun Sente te se zapitao jesmo li spremni žrtvovati se za cilj. Ako se u poslu više dajemo za druge, Bog je uz nas. Iako smo kao ljudi ograničeni, uz božju pomoć i predanje za čovjeka možemo uspjeti, zaključio je propovjednik.

Nakon mise u dvorani svetišta održana je svečana sjednica županijske skupštine na kojoj su bili nazočni predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kao i brojni gosti te čelnici društvenog života Karlovačke županije. Dodjeljene su županijske nagrade, a među nagrađenima je i Zbor mladih župe BDM Snježne „Agape“.