Budi dio naše mreže
Izbornik

Mjesna bratstva OFS-a grada Splita proslavila blagdan sv. Elizabete Ugarske

Split (IKA)

Blagdan sv. Elizabete Ugarske (Tirinške), zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) proslavljen je 17. studenoga 2023. u crkvi Presvetoga Otkupitelja u Splitu na Trsteniku.

U proslavi su sudjelovali članovi svih pet mjesnih bratstava OFS-a grada Splita: „Sv. Frane“, Split–Obala; „Gospa od zdravlja“, Split–Dobri; „Gospa od Pojišana“, Split–Pojišan; „Sveta obitelj“, Split–Sukoišan; „Blagovijest“, Split–Trstenik.

Misu je predslavio fra Domagoj Volarević, gvardijan. Suslavitelji su bili svih pet mjesnih duhovnih asistenata: fra Damjan Glavaš, OFM Conv.; fra Josip Cvitković, OFM; fra Josip Milatović, OFM Cap.; fra Josip Vrdoljak, TOR, i fra Stipe Nimac, OFM.

Kod oltara su služili franjevački bogoslovi fra Josip Brandejs i fra Stjepan Raić.

Prvo čitanje pročitala je Zrinka Pejković (OFS „Blagovijest“), pripjevni psalam pjevao je fra Valentino Radaš, franjevački bogoslov, a evanđelje je navijestio fra Damjan Glavaš, OFM Conv.

Gvardijan fra Domagoj u propovijedi je istaknuo i aktualizirao svetu Elizabetu kao suprugu i majku, kneginju, franjevačku pokornicu i moliteljicu… Ono što ju je osobito karakteriziralo, naglasio je fra Domagoj, bila je ljubav prema bližnjemu i potrebitomu. Krista je prepoznavala i ljubila poglavito u siromasima. „Bila je istinska svetica caritasa. Po svim ovim označnicama, sveta Elizabeta, zaštitnica Franjevačkog svjetovnog reda živa je i aktualna također danas ovdje u gradu Splitu po životu i radu te svjedočenju ljudskih, kršćanskih i franjevačkih vrjednota članova Franjevačkoga svjetovnog reda grada Splita“, zaključio je fra Domagoj.

Molitvu vjernika čitale su mjesne ministre: Dina Vrcan (Split–Obala), Matija Jeličić (Split–Dobri), Meri Piteša (Split–Pojišan); Vesna Galić (Split–Sukoišan) i Mira Maslov (Split–Trstenik).

Poslije Popričesne molitve s. Katica Hanžek, tajnica OFS-a „Blagovijest“, održala je zahvalni govor. „Draga braćo i sestre, članovi Franjevačkoga svjetovnog reda grada Splita, u liku svete Elizabete Ugarske (Tirinške), zaštitnice OFS-a, vidimo kako vjera i prijateljstvo s Kristom stvaraju osjećaj pravednosti, jednakosti svih, prava drugih ljudi, ljubav i milosrdnost. Iz te milosrdnosti rađa se također nada i sigurnost da nas Krist ljubi i da nas Kristova ljubav čeka i čini nas tako kadrima nasljedovati Krista i vidjeti Krista u drugima. Sveta nas Elizabeta poziva ponovno otkriti Krista, ljubiti ga, imati vjere i tako naći pravu pravednost i ljubav, kao i radost da ćemo jednoga dana biti uronjeni u Božju ljubav, u radost vječnosti s Bogom (usp. Benedikt XVI., Sv. Elizabeta Ugarska). U ime Vijeća i svih članova mjesnoga bratstva OFS-a Blagovijest u Splitu na Trsteniku, fra Stipe, duhovnog asistenta i u svoje osobno ime, kao domaćini ovogodišnjeg našeg zajedničkog slavlja blagdana sv. Elizabete na razini grada Splita, zahvaljujem Bogu za večerašnji naš susret“, rekla je s. Katica.

Zahvalila je za sudjelovanje mjesnim bratstvima i duhovnim asistentima, kao i članovima Samostana o. Ante Antića u Splitu na Trsteniku na čelu s gvardijanom fra Domagojem Volarevićem za svekoliku raspoloživost i potporu u djelovanju OFS-a. Posebno je zahvalila fra Domagoju za predvođenje mise i propovijedanje. „Također zahvaljujemo odgojiteljima naših bogoslova, fra Siniši Balajiću, magistru i fra Anđelku Domazetu, domagistru. Zahvaljujemo isto tako zboru Franjevačkih bogoslova i maestru Peri Prosenici za skladno i lijepo pjevanje, kao i za služenje kod oltara za vrijeme večerašnjeg slavlja“, dodala je.

„U prigodi blagdana svete Elizabete naše Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda Blagovijest svake godine organizira karitativnu akciju Kruh svete Elizabete – prikupljanje pomoći najpotrebitijima. Ove godine Kruh svete Elizabete organiziramo u sljedeću nedjelju, 19. studenoga 2023., prije i poslije misa u 7, 9:30 i 19 sati. U najavi smo preporučili da se daruje hrana dužega roka trajanja (ulje, sol, šećer, brašno, konzerve…) i osnovne higijenske potrepštine“, zaključila je s. Katica.

Potom su okupljeni zajedno izmolili zagovornu molitvu svetoj Elizabeti.