Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada nedjelja na Plehanu

Plehan (IKA)

Prva Mlada nedjelja u novoj 2022. godini slavljena je u nedjelju 9. siječnja u župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Uz domaće svećenike fra Jozu Gogića i fra Ivana Ćurića svečano misno slavlje u novoj župnoj crkvi Sv. Marka Evanđelista predvodio je gvardijan fra Anto Tomas. 

Tumačeći misna čitanja te nedjelje fra Anto je u homiliji naglasio kako i Plehančani poput sv. Ivana iščekuju onoga tko će donijeti mir u njihove opustošeni i razorene krajeve. Upozorio je kako trebamo prepoznati lažne ‘spasitelje’ – one vladare  koji ne zagovaraju mir, koji traže da ratujemo jedni protiv drugih, već da poput sv. Ivana prepoznamo istinskog Spasitelja.

Promišljajući o snazi sakramenta krštenja, pojasnio je kako je to Božji dar. Potkrijepio je to na primjeru tajnih matica krštenih i vjenčanih, koje se nalaze u toj župi, a u kojima su u ona komunistička vremena, kada mnogi to nisu javno smjeli, zabilježena brojna krštenja i vjenčanja. Pozvao je vjernike da dublje promišljaju o svome krštenju i klanjaju se Bogu te budu svjesni snage tog velikog Božjeg dara. Onima koji su bili kumovi na krštenjima posvijestio je kako su pred Bogom odgovorni za tu djecu te dužni za njih moliti.

„Budimo svjesni da krštenjem dijete stavljamo u ruke Božje, da On providi u njegovu životu, da ga kroz sakramente dalje u životu jača, te bude čovjek koji u sebi nosi mir i dobro“, poručio je na kraju fra Anto. Poslije mise predvodio je euharistijsko klanjanje.

Zahvalio je svojim povratnicima, koje on naziva apostolima mira i dobra, kao i ostalima vjernicima  iz drugih mjesta Bosanske Posavine koji su s njima došli slaviti Mladu nedjelju. Posebno je zahvalio povratnicima Aniji Jeleč i Miji Jerkoviću koji su za tu prigodu odjenuli narodnu nošnju. Posvijestio je kako tako čuvaju svoju baštinu i svjedoče svoj identitet. Zahvalio je i svima koji ulažu svoj trud i rad te Plehan postaje vjersko kulturno središte tog dijela Bosanske Posavine.

Unatoč hladnom vremenu i pandemiji okupilo se toga dana pedesetak Plehančana i njihovih prijatelja te su druženje uz okrepu i pjesmu nastavili u prostorijama samostana.