Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada nedjelja proslavljena na Plehanu

Plehan (IKA)

Mlada nedjelja svečano je proslavljena u franjevačkoj Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini u nedjelju 27. studenog. Slavlje je predvodio plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

U suslavlju su bili župni vikar fra Mato Vincetić i fra Ivan Ćurić. Fra Anto je na početku mise zahvalio Gospodinu za milost da mogu na Plehanu u miru slaviti misu. Nakon što je blagoslovio adventski vijenac, na kojem su upalili prvu svijeću, potaknuo je vjernike da osobno promišljaju mogu li upaliti svijeću koja će davati svjetlost i ljepotu njihovu životu, a i drugima oko njih.

Aktualizirajući poruku evanđelja, poručio je vjernicima da ih Isus poziva da budu budni, da se mole i bore te ne boje onih koji ih žele zastrašiti. „Isus je s nama i nitko nam ništa ne može. Vrijeme adventa je vrijeme budnosti, vrijeme iščekivanja, vrijeme mirovne konferencije, vrijeme pregovora i razgovora između mene i moga Spasitelja. Kao kršćani pozvani smo ostati budni u svim previranjima ovoga života“, istaknuo je fra Anto.

„Razgovarajmo s Gospodinom, iskreno i otvoreno, molimo njegovu pomoć u životu. Preduvjet tome je rješavanja stanarskog prava za Isusa. Imam li mjesta za njega u našem konkretnom životu, ima li On stanarsko pravo u našem životu i u našoj obitelji. Potvrdite to rješenje da bude valjano“, rekao je, između ostaloga, fra Anto. Na kraju je potaknuo vjernike da u pregovorima s Isusom postignu mir i dobro za sebe i svoju obitelj. Slavlje su pjevanjem animirali mladi KUD-a „Fra Ivo Šimić“ iz Odžaka.