Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada nedjelja proslavljena na Plehanu

Plehan (IKA)

Mlada nedjelja, koja je svečano u nedjelju 17. rujna proslavljena u franjevačkoj Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, okupila je stotinjak vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Slavlje je predvodio plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

Suslavili su župni vikar fra Mato Vincetić, fra Drago Prgomet i fra Ivan Ćurić. Osvrćući se na nedjeljna čitanja, gvardijan fra Anto je naglasio da su kršćani pozvani od Isusa učiti kako praštati. „Budimo zahvalni i ponosni što imamo tu milost slušati Riječ Božju i vršiti je u svom konkretnom životu. Ta riječ ima moć promijeniti naše živote na dobro. Da bismo to mogli, pozvani smo praštati onako kako nas uči naš Spasitelj – ne samo sedam puta, nego 70 puta 7, odnosno stalno. Stoga, zagledani u njega, u njegovu milosrdnu ljubav, ne smijemo dopustiti da nas drugi uvrijede i to onda preraste u mržnju, nego praštati“, rekao je, uz ostalo, fra Anto.

On je pri kraju mise predvodio i redovito klanjanje pred Presvetim. Vjernicima se na kraju mise obratio i fra Drago Prgomet koji je ovih dana novi član plehanske franjevačke zajednice. On se, nakon što je 46 godina bio na služni u franjevačkoj zajednici u Australiji od čega je 16 godina proveo u Domu za starije, vratio u svoj rodni kraj, koji mu je, kako je rekao, u tom dalekom svijetu uvijek bio u mislima i u srcu.

Iskazavši radost što se svake Mlade nedjelje okupi veći broj vjernika, gvardijan fra Anto zahvalio im je što njeguju svoj zavjet te posebno zahvalio sudionicima Četvrte međudržavna biciklijade koja je održana toga dana. Istaknuo je važnost toga projekta te zahvalio Udruzi za rekreativno cestovno i planinsko trčanje i hodanje, Trkačkom klubu BraCe iz Slavonskog Broda i Biciklističkom klubu Marsonia iz Slavonskog Broda što su zajedno s franjevačkim samostanom na Plehanu organizirali tu četvrtu po redu međudržavnu biciklijadu, povezujući tako dva samostana, onaj iz Slavonskog Broda s plehanskim samostanom.

Naime, 25 članova tih dviju udruga krenuli su u jutarnjim satima ispred franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu te na svojim biciklima prešli put dug oko 40 kilometara. Stigavši na Plehan, sudjelovali su na misnom slavlju, a poslije i na zajedničkom druženju. U znak zahvale na sudjelovanju, u prigodnom programu sudionicima se obratio predsjednik Trkačkog kluba BraCe Anto Ravlić te svakome uručio zahvalnice i medalje. Zahvalu je na kraju uputio i gvardijanu fra Anti.

Kako je toga dana bila i treća godišnjica od potpisivanja ugovora o gradnji novog plehanskog samostana, predsjednik Ravlić fra Anti je uz zahvalnicu i medalju uručio novčani prilog koji su sudionici biciklijade prikupili na tu nakanu. Slavlje je pjevanjem i sviranjem animirala s. Petronila Kovačević.