Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva i euharistijsko klanjanje u kapeli samostana „Betlehem“

Zagreb (IKA)

U kapeli samostana „Betlehem“ na zagrebačkom Kraljevcu u subotu, 25. svibnja nastavljen je hod u Godini molitve ususret Jubileju 2025. U cjelodnevnoj molitvi i euharistijskom klanjanju sudjelovali su mahom članovi Društva Prijatelja Malog Isusa.

Kruna dana bila je molitva trećeg dana Velike Devetnice Božiću koju su i ovaj puta predmolili okupljeni PMI.

Nakon molitve uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio vlč. Ivan Valentić, župnik dugoselske župe sv. Martina biskupa.

U propovijedi podsjetio je na važnost tjelesne dimenzije ljudskog bića. Potvrdu za to dao nam je svojim utjelovljenjem i rođenjem sam Bogočovjek Isus Krist. Naša vjera ne bi funkcionirala bez tijela i kao tjelesna konkretna je i opipljiva. Vjera uz pouzdanje vodi k ljubavi. Relacija vjera – pouzdanje – ljubav nužna je za dobar odnos u zajednici, kako obiteljskoj, tako i u raznim posvećenim zajednicama. Osobe koje čine obitelj su uvijek u odnosu na nekoga, tj. svi zajedno na Boga, zatim i međusobno.

Vlč. Valentić je skrenuo pozornost na važnost molitve. Iz razgovora s Ocem izlazi spoznaja činiti u skladu sa svojim poslanjem i primljenim darovima, Bog daje talente svakome po njegovim predisponiranim sposobnostima kako bi korištenjem primljenih darova svaki pojedinac postao koristan drugima i sebi. Prema korištenju primljenih darova bit ćemo nagrađeni ili osuđeni.

Dodao je kako svi, nadasve Bog, tražimo plodove suradnje s primljenim darovima, naglasivši da primati znači ljubiti, sažimljući isto: „Na darivanje iz ljubavi odgovorimo ljubavlju“.

Na liturgijskom slavlju pjevali su i svirali članovi obitelji Pavliš iz retkovečke župe Obraćenja Sv. Pavla.