Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva kod ostataka srušene crkve Sv. Mihovila

Tržić Tounjski (IKA)

U Župi sv. Mihovila u Tržiću Tounjskom u subotu 1. listopada, uoči proslave župnog zaštitnika, održana je molitva kod ostataka nekadašnje velike župne crkve Sv. Mihovila koja od vremena 2. svjetskog rata dominira napuštenim krajolikom opustošenog Tržića.

Tijekom drugog svjetskog rata tadašnji „ oslobodioci“ su uništili župnu crkvu u kojoj su bile krštene generacije katolika tog kraja te su prognali domicilno stanovništvo tako da je nekadašnja župa s više stotina domaćinstava ostala skoro sasvim prazna, izuzev naselja Kamenice u čijoj se crkvi Sv. Mihovila arkanđela kod mjesnog groblja održavaju bogoslužja.

Molitvu za sve poginule predvodio je župnik župe Tržić-Kamenica vlč. Josip Štefančić u zajedništvu župnog vikara Župe sv. Križa iz Ogulina Stanka Smiljanića. Uz brojne Tržićane raseljene od Rijeke i Zagreba do Tounja i Ogulina nazočili su i članovi DPD Sv. Marko Križevčanin iz Skradnika.

Vlč. Štefančić je predvodeći molitvu za sve pokojne na ovom groblju kao i za sve hrvatske branitelje obećao da će se zidovi ostataka crkve Sv. Mihovila do iduće godine konzervirati uz pomoć sredstava Ministarstva kulture i medija kao i općine Tounj.

Potom su potomci prognanih Tržićana obišli grobove svojih najmilijih na kojima dominiraju prezimena Fumić, Miletić, Tutek, Krikšić, Dujmešić, Cazin, Mravunac, Požega, Klarić i Ožanić.