Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva mora biti u središtu obitelji

Rijeka (IKA)

Postulatura službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić svakog 29. u mjesecu organizira Dan Riječke Majke, spomendan preminuća službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. U ponedjeljak 29. lipnja svečano euharistijsko slavlje u vrtu Družbe sestara Presvetog Srca Isusova na Pomeriju predvodio je voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije i župnik Župe sv. Mateja ap. na Viškovu mons. Ivan Nikolić.

Ujedno su proslavljeni svetkovina sv. Petra i Pavla, Dan očeva i Dan majki te podijeljene Potvrdnice bračnim parovima koji su sudjelovali u programu Praćenja mladih bračnih parova u radnoj godini 2019./2020., s temom “Zaplešimo zajedno”. Program organizira Ured za obitelj Riječke nadbiskupije.

U propovijedi mons. Nikolić je podsjetio kako je obitelj – Crkva u malom. Mnogi su to osobito osjetili u vremenu pandemije koronavirusa kada su se mise i ostale pobožnosti mogle pratiti samo putem sredstava društvenog priopćavanja. O važnosti zajedničke molitve u obitelji svjedoči i primjer je i obitelj Kozulić u kojoj je Marija Kozulić naslijedila dobar kršćanski odgoj i u primjeru svojih roditelja rasla u vjeri. Marija je razumjela Isusove riječi apostolima: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“ (Mk 16,15). Ona je u Trstu deset godina služila siromasima, a to poslanje nastavila je u Rijeci. Iako dolazi iz imućne obitelji, posebno je ljubila siromašne, kazao je mons. Nikolić. Dodao je kako je Riječka Majka Zavod osnovala 1855. godine za svu siromašnu djecu bez obzira na vjersku pripadnost. Bilo je važno u tim trenucima da se pojavi jedna ‘majka’ koja će ukazati na ono bitno, na molitvu koja mora biti u središtu svake obitelji, kazao je propovjednik i potaknuo okupljene na zajedničku obiteljsku molitvu.

Marija Krucifiksa Kozulić živjela je od vjere suobličena s Kristom raspetim. Posljednje riječi bile su joj: “Rado ostavljam zemlju, jer sam izvršila svoje poslanje.” Njezin put svetosti je i naš put jer tamo gdje živimo trebamo svjedočiti vjeru, rekao je mons. Nikolić. Roditeljima je poručio da budu otvoreni svakom novom životu, da se ne boje izazova i križeva jer je Isus dao smisao križu. Naučite djecu moliti. Gradite kršćanski brak na kamenu ljubavi, poručio je propovjednik apostrofirajući papu Franju.

Na kraju, govoreći o svetkovini svetih Petra i Pavla istaknuo je kako je riječ o dva različita čovjeka, ali koji su se nadopunjavali i vodili prema Kristu. Oni nam i danas poručuju da su svi sposobni svjedočiti za Isusa i naviještati evanđelje, rekao je propovjednik.