Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva za jedinstvo kršćana održana u prostorima Baptističke crkve u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Sedmoga dana Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana u petak 24. siječnja domaćin postaje ekumenske molitve u Zagrebu bila je Baptistička crkva.

Sa strane domaćina u molitvi su sudjelovali pastor Baptističke crkve u Zagrebu Ivica Horvat, koji je istovremeno i predsjednik Saveza baptističkih crkava u RH, pastor Filip Grujić te glavni tajnik Saveza baptističkih crkava Željko Mraz. Sa strane Katoličke Crkve sudionici molitve bili su zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog preč. Marijan Franjčić te tajnik toga povjerenstva, istovremeno i tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog dr. o. Jure Zečević, OCD. Srpsku pravoslavnu Crkvu predstavljali su metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić i protojerej stavrofor Srpske pravoslavne Crkve o. Slobodan Lalić. Uime Reformirane kršćanske kalvinske crkvene općine u Zagrebu na molitvi je bio Zvonko Kutleša.

Poticajne misli na temu sedmoga dana Molitvene osmine „Obraćenje – mijenjati svoje srce i um“ s vjernicima su podijelili pastor Filip Grujić, biskup Mijo Gorski, Marijan Franjčić i metropolit Porfirije Perić, ističući da bez iskrenog obraćenja Kristu i njegovom sustavu vrijednosti kršćanske Crkve postaju neuvjerljive i neučinkovite u suvremenom globalnom društvu.

Na molitvenoj postaji u Baptističkoj crkvi bili su i članovi Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog s. Marija Bilanović, ASC, dr. Tomislav Kovač i Miljenka Kuridža kao i članica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog Marija Znidarčić.

Glazbeni dio molitve animirali su mladi iz Baptističke crkve u Zagrebu, a nakon molitve uslijedila je „agape“, okrjepa uz bratsko druženje i razgovor vjernika iz zagrebačkih kršćanskih Crkava.