Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveni spomen u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima

Križevci (IKA)

U grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima u utorak 17. studenoga, na uočnicu Dana sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje i svih poginulih u Domovinskom ratu, služena je liturgija i panahida (molitveni spomen) za sve koji su izgubili svoje živote.

Liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga služio je katedralni župnik o. Mihajlo Simunović, a nakon liturgije panahidu za sve pokojne služio je križevački vladika Milan Stipić.

Istaknuo je kako se “spominjemo žrtve Vukovara i Škabrnje, ali i svih onih hrvatskih branitelja koji su dali život za vrijeme Domovinskoga rata, a osobito djece koja su u tom ratu stradala, kao i svih nevinih života”.

”Oni svi su prolili krv, podnijeli najveću žrtvu kako bi mi danas živjeli u slobodi”, istaknuo je mons. Stipić te dodao kako u Vukovaru postoji grkokatolička župa koja je teško stradala u Domovinskom ratu. ”To je bila lijepa, mlada župa, koja je imala perspektivu i puno mladih. Nažalost, danas ih nema puno, ali i dalje živi i sa svima njima se sjedinjujemo u molitvi, osobito sa svima preminulima, koji su poginuli ili kao branitelji ili kao žrtve rata. I mnogi su grkokatolici utkali svoje živote u slobodu naše zemlje, u ovu našu Domovinu i zbog toga smo posebno ponosni”, istaknuo je mons. Stipić, dodavši: Vječni im spomen!