Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Nikole za ukrajinsku djecu u Križevcima

Križevci (IKA)

Na Nedjelju Caritasa i Nedjelju svetih praotaca Kristovih prema grkokatoličkom kalendaru, 11. prosinca, u Križevcima je održan duhovno-karitativni program koji je okupio brojne izbjeglice iz Ukrajine koji sada žive na području sjevero-zapadne Hrvatske, ali i brojne križevačke djece.

Za taj događaj je posebno izabrana Nedjelja Caritasa koja ove godine pada upravo u nedjelju između blagdana sv. Nikole po gregorijanskom i julijanskom kalendru prema kojemu Ukrajinci slave blagdane.

U katedrali Presvete Trojice križevački vladika Milan Stipić služio je arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga uz susluženje grkokatoličkih i rimokatoličkih svećenika, među kojima je bio i ravnatelj Hrvatskog Caritasa  fra Tomislav Glavnik.

U homiliji biskup Stipić naglasio je kako je darivanje i dijeljenje radosti istinska kršćanska vrlina koju osobito simbolizira sveti biskup Nikola, a što jako puno znači i danas ljudima koji pate i kojima je radost i solidarnost najpotrebnija kao naša braća Ukrajinci koji su sa svojom brojnom djecom izbjegli iz ratom pogođene domovine i našli utočište među nama.

Na liturgiji su pjevali Zbor katedrale Presvete Trojice i Ekumenski muški zbor iz Slovenije. Poslije liturgije u dvorani Fokolarinskog centra ”Mariapoli” održan je prigodni program za brojnu djecu koja su se okupila. Održani su koncerti i predstave u kojima u sudjelovali Dječji zbor ”Kristalići”, mladi Ukrajinci iz Zagreba, glazbena obitelj Mudryik i djeca iz Doma sv. Marka Križevčanina iz Križevaca.

Vrhunac programa bio je dolazak ”sv. Nikole” na kočiji te podjela više od 400 paketa darova. Svi okupljeni nastavili su se družiti uz tradicionalno ukrajinsko jelo ”’boršć”. Radosno okupljanje zajedničkim su snagama organizirali Križevačka eparhija, Hrvatski Caritas i Caritas Križevačke eparhije, Udruga ”Dobro dobrim” iz Križevaca te Ured za kulturu Križevačke eparhije.