Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveno obilježena 30. obljetnica stradanja civila i branitelja u grkokatoličkoj župi Petrovci

Petrovci (IKA)

Na blagdan Pokrova presv. Bogorodice, 1. listopada, u Petrovcima kraj Vukovara obilježena je 30. obljetnica stradanja civila i branitelja u Domovinskom ratu.

Toga dana iz pravca Starih Jankovaca u Petrovce je ušla postrojba JNA, a njezin ulazak popraćen je granatiranjem iste vojske po civilnim objektima i mještanima koji su prethodno pozvani izići ispred svojih kuća. U tom granatiranju stradala je najmlađa petrovačka žrtva, petogodišnji Boris Vaselek. Selo je okupirano, a tih dana osim maloga Borisa stradalo je ili je pak mučki ubijeno još 14 civila. Od 15 stradalnika njih 14 bili su župljani grkokatoličke župe Pokrova Presvete Bogorodice. U ratu su život izgubila i trojica hrvatskih branitelja rodom iz Petrovaca.

Program obilježavanja obljetnice stradanja započeo je panahidom u župnoj crkvi koju je služio petrovački župnik i biskupski vikar o. Vladimir Sedlak, a nastavljen je polaganjem vijenaca, molitvom i prigodnim programom koji su pripravila djeca područne škole Petrovci kraj spomen obilježja na grkokatoličkom groblju.

Komemoraciji su nazočili izaslanici predsjednika, premijera i Sabora, zatim župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, načelnik općine Bogdanovci Marko Barun i brojni drugi predstavnici iz javnog života, te mještani.

Spomenik svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Petrovaca