Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Stipić na Cvjetnicu služio liturgiju u Vukovaru

Vukovar (IKA)

Na Nedjelju Svečanog ulaska Gospodnjega u Jeruzalem - Cvjetnicu, 24. ožujka križevački vladika Milan Stipić služio je blagdansku arhijerejsku liturgiju u Grkokatoličkoj župnoj crkvi Krista Kralja u Vukovaru, zajedno s o. Olegom Zakaljukom, vukovarskim grkokatoličkim župnikom.

U homiliji je vladika Stipić govorio je o povezanosti evanđeoskog događaja uskrišenja Lazara i Isusovog slavnog ulaska u Jeruzalem. Poručio je vjernicima da slaveći Krista – Kralja i Spasitelja ne zaborave na njegovu poniznost, predanost Ocu i muku koju će podnijeti u tom istom gradu i uz odobravanje onog istog naroda koji ga je zbog Lazarovog uskrsnuća na ulicama Jeruzalema veličao. Kod Isusova ulaska u Jeruzalem narod ga je veličao zbog čuda koje je učinio, možda i nesvjesno priznavajući ga Spasiteljem, ali to nije bilo istinsko i duboko shvaćanje Kristova poslanja jer su se ti isti ljudi sablaznili nad njim kad je na Veliki petak bio osuđen na smrt. „Pristupajmo uvijek vjeri s vjerom u Uskrsnuće i Život vječni, i sve prosuđujmo iz te bitne perspektive kršćanske vjere, i ne dajmo se zavesti spektakularnostima i tek vremenitim dobrima koja nam Bog daje. Bog nam sve na dobro daje upravo zbog vječnog života, da ga spoznamo i ljubimo i po njemu živimo“, rekao je vladika Stipić.

Na liturgiji je bio nazočan i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kojemu je, zajedno s njegovim zamjenikom Filipom Sušcem poslije liturgije mons. Stipić uručio plaketu za zasluge u očuvanju i prepoznavanju grkokatolika u Vukovaru. Gradonačelnik Penava tim je povodom istaknuo kako su primljene plakete veliko priznanje rusinske i ukrajinske manjinske zajednice u Vukovaru koja je relativno brojna, a plod su dobre suradnje i razumijevanja koji se očituju kroz različite projekte i prigodne manifestacije. Penava je istaknuo pastoralnu zauzetost grkokatoličkog župnika Vukovara o. Olega Zakaljuka koji je dolaskom u Vukovar prije dvije godine aktivnosti grkokatoličke zajednice podigao na novu razinu te je tako porasla i suradnja s Gradom Vukovarom kroz brojne projekte.