Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Engelbert Guggenberger obratio se javnosti

Klagenfurt (IKA)

U svojstvu prepošta i glasnogovornika Stolnoga kaptola mons. Engelbert Guggenberger, dosadašnji upravitelj Biskupije Gurk-Klagenfurt, održao je 28. lipnja tiskovnu konferenciju na kojoj se očitovao o današnjim imenovanjima.

Naime, papa Franjo imenovao je u petak 28. lipnja vojnoga ordinarija u Republici Austriji Wernera Freistettera za apostolskog administratora Biskupije Gurk-Klagenfurt, koju je od 2. srpnja 2018. vodio mons. Guggenberger kao upravitelj.

Mons. Guggenberger primio je na znanje odluku Svete Stolice i „naravno da će joj se povinovati“, no pritom ostaje i „vjeran svojoj savjesti i svom dosadašnjem putu otvorenosti i iskrenosti“ . Ponovno je istaknuo svoje stajalište da je prijašnji  koruški biskup Alois Schwarz nanio „veliku štetu Crkvi i biskupskoj službi i time dodatno poljuljao povjerenje u vjerodostojnost Crkve i njezinoga vodstva“.

Guggenberger stoga smatra da je njegova smjena uzaludan pokušaj „uklanjanja neugodnosti“ koja neće riješiti slučaj već ga prolongirati i nadalje izazivati nemir. „Stvari će se naime pozitivno riješiti tek kada se „više crkvene razine u Rimu i Beču suoče sa stvarnošću, prepoznaju činjenice i donesu odgovarajuće zaključke“, istaknuo je Guggenberger, prenosi Kathpress.

Pritom je ocijenio da Katolička Crkva još uvijek ima problema rješavanja sporova kada je riječ o odgovornosti u biskupskoj službi, a razlog je tomu što u katoličkom sustavu nisu dovoljno razrađene posljedice za zloporabu službe na višim razinama. Guggenberger ocjenjuje da je na tom području pred Crkvom još dugačak put dok ne dostigne standarde koji bi se trebali podrazumijevati za jednu društveno relevantnu ustanovu 21. stoljeća. Unatoč aktualnim problemima poziva koruške katolike da ostanu vjerni Crkvi.

Na početku susreta s novinarima mons. Guggenberger istaknuo je da je o tome izvijestio biskupa Freistettera. Njegova je izjava zatim objavljena na biskupijskim mrežnim stranicama.

Ključne riječi:
Engelbert Guggenberger Izjava