Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Gallagher: Ljudski i kršćanski odgovoriti na izbjegličku krizu

Rim (IKA)

Uoči Svjetskoga dana izbjeglica, 19. lipnja, u Rimu je održan susret „Migranti i izbjeglice. Doprinosi i izazovi za sadašnjost“ u svrhu dijaloga i traženja konkretnih odgovora na mnoga pitanja koja postavlja izbjeglička kriza.

Susret je otvoren riječima iz apostolske konstitucije pape Pija XII. „Exsul Familia“: „Nazaretska obitelj u izgnanstvu, Isus, Marija i Josip prilikom bijega u Egipat, uzor su, primjer i potpora svim iseljenicima i hodočasnicima svake dobi i iz svih zemalja, svim izbjeglicama bilo kojega stanja koji su, pod pritiskom progona ili potrebe, prisiljeni napustiti svoju domovinu i otići u stranu zemlju“.

Na susretu u organizaciji argentinskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici sudjelovali su predstavnici Crkve, Međunarodnog Caritasa, Organizacije ujedinjenih naroda, Međunarodne organizacije za migracije, Zajednice svetog Egidija te veleposlanici raznih zemalja. Cilj je bio u povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, prisjetiti se izrazito velike potrebe za globalnom suradnjom i podjelom odgovornosti u suočavanju s najvećom seobom ljudi u novijoj povijesti.

U izvještaju UNHCR-a objavljenom 19. lipnja govori se o 260 milijuna međunarodnih migranata, 760 milijuna interno raseljenih osoba i više od 70 milijuna izbjeglica i tražitelja azila, koji su prisiljeni napustiti svoj dom pod prijetnjom bombi, terora, političkog i vjerskog progona. O tome je za Radio Vatikan govorio tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher, jedan od govornika na susretu. Istaknuo je da vjeruje kako Sveta Stolica u ovom trenutku priznaje da državama nije lako upravljati aktualnom migracijskom situacijom te da se s njom „moramo suočiti zajedno, odgovarajući na krizu, koju je nametnuo fenomen migracija, na ljudski i kršćanski način, kako nas poziva Papa, čineći ljudima dobro, a ne zlo“.

Složio se također da se na migracijski fenomen često odgovara politikom gradnje zidova te napomenuo da Sveta Stolica nastoji poticati na praktična rješenja koja poštuju suverenitet zemalja, ali koja istodobno računaju na stvarnost takvu kakva jest, s kojom se moramo suočiti i pomoći. Očito je da su sukobi u svijetu, problemi s okolišem i ekstremno siromaštvo čimbenici koji se ne mijenjaju preko noći. Zbog toga se moramo i dalje, vjerojatno još mnogo godina, prema tim osobama odnositi solidarno i u bratskoj ljubavi, rekao je nadbiskup Gallagher.