Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Juraj Batelja u Čučerju: „Ne dao Bog da se pukotine sa zidova presele u ljudska srca!“

Zagreb (IKA)

U Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju nedjelju 13. rujna održano je tradicionalno proštenje i proslava blagdana Imena Marijina. Mise su slavljene na školskom igralištu pokraj stradale župne crkve, a svečano misno slavlje je predslavio mons. dr. Juraj Batelja.

Poznato je da je 1934. godine blaženi Alojzije Stepinac odredio Čučerje kao polazište zavjetnog hodočašća grada Zagreba u Mariju Bistricu. Iako je organizacija proštenja ove godine bila posebno zahtjevna i izazovna, Čučerje je pohodio velik broj hodočasnika koji su kod Majke Božje Čučerske došli po blagoslov i okrjepu, a potom svoj hod nastavili prema Mariji Bistrici.

U nedjelju 13. rujna misu zornicu predvodio je domaći župnik vlč. Marko Torbar, jutarnju p. Mislav Skelin, župni vikar iz Župe Jordanovac, dok je svečano misno slavlje predvodio mons. dr. Juraj Batelja. U svojoj homiliji najveći je naglasak stavio na važnost i položaj žena i majki u društvu, kazavši da se po tome vidi kakvo je društvo u cjelini. „Majka je prva učiteljica u vjeri, a sotonske sile ne podnose plodnost materinstva. Moramo znati čitati znakove vremena, a kršćani se posebno moraju izboriti za status u društvu. Ne mogu samo gledati i dopuštati da drugi rovare i uništavaju njihovu svetinju, kao što „kotači prelaze preko kamenja na cesti“, kako stoji u zapisu Marije Jurić Zagorke. Kršćani ne vitlaju mačem, već je njihovo najveće oružje Božja ljubav u srcu, ljubav za bližnjega. Što bismo bili bez Boga? Zahvalite Mu što nas sabire kao braću i sestre!“. Gledajući ranjenu crkvu, zaključio je misno slavlje riječima „Ne dao Bog da se pukotine sa zidova presele u ljudska srca“.

Svečanoj proslavi, koja se ove godine pokazala kao posebno važan trenutak za buđenje te župe, prethodila je trodnevna duhovna priprema za vrijeme koje su vjernici imali prilike za ispovijed, te su u homilijama p. Mislava Skelina, mladomisnika Branimira Jagodića i p. Stjepana Ivana Horvata također pronašli riječi ohrabrenja i utjehe.

Vlč. Marko Torbar, koji je svoju službu preuzeo prije manje od mjesec dana, zahvalio je mnogim dobročiniteljima, volonterima i donatorima koji su se uključili u organizaciju i realizaciju proštenja, milosrdnom Ocu, a posebno Majci Mariji, najvjernijoj zagovornici, pozvavši na međusobno opraštanje i zajedništvo. „Čučerje se budi, a ovo proštenje predstavlja naše novo proljeće, novu Crkvu koja je već sada obnovljena. Utecimo se Marijinu zagovoru, molimo je da nas blagoslivlja i brani od svakoga zla. Majko Božja Čučerska, moli za nas i blagoslovi nas!“.