Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Kohlgraf: Sinodalnost treba biti trajni način života Crkve

Frankfurt (IKA)

Biskup Peter Kohlgraf iz Mainza pozvao je u petak 10. ožujka na tiskovnoj konferenciji u Frankfurtu da sinodalni proces reforme bude trajan, odnosno da Crkva uvijek ima sinodalni stil, izvještava Vatican News.

Tijekom konferencije biskup Kohlgraf se osvrnuo i na pitanje sinodalnih vijeća čije je osnivanje Vatikan odbio. Rekao je da vjeruje kako Crkva u Njemačkoj „učvršćivanjem sinodalnosti“ definitivno slijedi brige Svetoga Oca te da „moramo naći oblike da možemo stvarno jačati i razvijati sinodalno zajedništvo“. „Ne radi se o slabljenju biskupstva. Doživljavam to kao jačanje svoje službe kada uključim ljude u savjetovanje i donošenje odluka. To već radimo, nije to potpuno nova ideja“, kazao je.

Kohlgraf je komentirao i temeljni tekst o životu današnjih svećenika koji je usvojen u četvrtak 9. ožujka. To je tekst u kojem se traži smanjenje klerikalizma, promiče bolja izobrazba i formacija svećenika te veća suradnja između svećenika i laika. Unatoč nekim slabostima, dokument se osvrće na važna pitanja, rekao je.

Biskup Mainza – biskupije u kojoj je prije nekoliko dana predstavljena studija o zlostavljanjima – ovaj tekst razumijeva i u kontekstu procesuiranja zlostavljanja od strane ljudi iz Crkve. „Kakav je položaj svećenika u Božjem narodu, kakvo je zajedništvo, na koji ga pijedestal mi, a i Božji narod, uzdižemo? Ne trebaju li nam danas sasvim drugačije slike svećenika? Tekst ni na koji način nigdje ne dovodi u pitanje smisao sakramentalne svećeničke službe, nego je nastoji smjestiti u naše vrijeme“, zaključio je biskup Kohlgraf.

Nadležni sinodalni forum promijenio je temeljni tekst u odnosu na prvo čitanje. U novom se tekstu upućuje i na studiju o zlostavljanjima, a sama preambula je skraćena. Tekst koji je usvojen u Frankfurtu sada će se unijeti u svjetski sinodski proces.