Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: sinodalni-put-u-njemackoj

Kardinal Schönborn se ispričao starokatolicima nakon intervjua za „Communio“

Kardinal Schönborn rekao je u nedavnom intervjuu za „Communio“ da Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj „ne želi sudbinu Starokatoličke Crkve“ na što su starokatolici odgovorili pismom te zatražili „žurno pojašnjenje“ rečenoga – kardinal je uzvratio objašnjenjem te se ispričao, izvijestio je u utorak, 27. veljače 2024. katholisch.de.

Njemački biskupi dobili još jedno pismo iz Vatikana

Neposredno prije početka proljetnog redovitog zasjedanja Njemačke biskupske konferencije (DBK) u Augsburgu, Vatikan je ponovio svoju zabrinutost zbog reformskih pokreta Katoličke Crkve u Saveznoj Republici Njemačkoj. KNA je u nedjelju 18. veljače citirala navode iz pisma koje je njemačkim biskupima stiglo iz Vatikana, izvijestio je Vatican News.

Michał Wilkosz: Postoji interes poljskih katolika za Sinodalni put

Delegat Njemačke biskupske konferencije za pastoral vjernika poljskog govornog područja u Njemačkoj Svećenik Michał Wilkosz, primijetio je interes za njemački sinodski reformski proces među svojim sunarodnjacima, ali u isto vrijeme i poteškoće u njegovu razumijevanju, izvijestili su u četvrtak, 7. prosinca 2023. katholisch.de i Vatican News.

Papa: „Zabrinutost“ zbog njemačkog reformskog pravca

Papa Franjo je u jednom pismu od 10. studenog ponovno izrazio zabrinutost reformskim idejama Katoličke Crkve u Njemačkoj. U tom pismu koje su prenijele njemačke dnevne novine „Die Welt“, ponovno objašnjava da se planirano Sinodalno vijeće u planiranom obliku „ne može uskladiti sa sakramentalnim ustrojem Katoličke Crkve“, izvijestio je 21. studenog Vatican News.

Birgit Mock: Tijekom sinodskog hoda u svim se regijama postavljaju slična pitanja

Dopredsjednica Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) Birgit Mock u razgovoru za Vatican News istaknula je da vjernici u različitim regijama svijeta tijekom sinodskog hoda iznose mnoga slična pitanja i zabrinutosti. Mock je u četvrtak 12. svibnja navečer govorila na događaju o temi „Impulsi mjesnih Crkava za svjetsku Sinodu“ u njemačkom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici.

Kardinal Parolin: Prekid vatre prvi je korak prema miru u Ukrajini

Na margini predstavljanja knjige o. Antonija Spadara „Franjin atlas. Vatikan i međunarodna politika“ u ponedjeljak 13. ožujka, u sjedištu isusovačkoga časopisa La Civiltà Cattolica“ Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin razgovarao je s novinarima o ratu u Ukrajini, dijalogu s Kinom te sinodskom putu u Njemačkoj, prenosi Vatican News.

Zaključci drugog dana sinodalne skupštine u Frankfurtu

Sinodalna skupština u Frankfurtu, koja raspravlja od 9. do 11. ožujka, drugog je dana u petak 10. ožujka izglasala dokumente, uključujući one o propovijedanju laika i slavlju blagoslova za homoseksualne parove. Ove druge Vatikan jasno odbacuje, izvještava Vatican News.

1 2