Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački biskupi dobili još jedno pismo iz Vatikana

Vatikan/Berlin (IKA)

Neposredno prije početka proljetnog redovitog zasjedanja Njemačke biskupske konferencije (DBK) u Augsburgu, Vatikan je ponovio svoju zabrinutost zbog reformskih pokreta Katoličke Crkve u Saveznoj Republici Njemačkoj. KNA je u nedjelju 18. veljače citirala navode iz pisma koje je njemačkim biskupima stiglo iz Vatikana, izvijestio je Vatican News.

U pismu njemačkim biskupima, predstavnici Rimske kurije zahtijevaju da se otkaže glasovanje planirano za sljedeći tjedan o temi „Sinodalnog odbora“. U pismu od 16. veljače, koje je primila njemačka katolička novinska agencija KNA, odgovorni kardinali iz Kurije pišu o planiranim razgovorima između predstavnika Vatikana i njemačkih biskupa. Vrijeme sljedeće runde pregovora još nije poznato.

„Ako Statut Sinodalnog odbora bude usvojen prije sastanka, postavlja se pitanje smisla ovog sastanka i općenito procesa dijaloga koji je u tijeku“, navodi KNA vatikansko pismo koje je, kako prenosi agencija, potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Victor Manuel Fernández i prefekt Dikasterija za biskupe kardinal Robert Prevost. Pismo je „predočeno Papi i on ga je odobrio“, navodi se.

Proljetno redovito opće zasjedanje Njemačke biskupske konferencije održat će se od 19. do 22. veljače 2024. u Augsburgu. Sljedeći tjedan bilo je planirano i glasovanje o statutu Sinodalnog odbora. Ta je točka sada skinuta s dnevnog reda zasjedanja u Augsburgu. Glasnogovornik Biskupske konferencije Matthias Kopp potvrdio je to u subotu 17. veljače navečer na upit KNA.

Vatikan je posljednjih godina nekoliko puta izjavio da Katolička Crkva u Njemačkoj nema ovlasti uspostavljati zajedničko upravno tijelo laika i klera. To je ono što predviđa proces reforme Sinodalnog puta koji su Njemačka biskupska konferencija (DBK) i Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK) zajedno pokrenuli 2019. godine nakon objave velike studije o zlostavljanjima i njihovim zataškavanjima u Crkvi u Njemačkoj. Papa Franjo također je izrazio zabrinutost zbog načina procesa obnove.