Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vatikanu razgovori s njemačkim biskupima o Sinodalnom putu

Vatikan (IKA)

Predstavnici Rimske kurije i Njemačke biskupske konferencije (DBK) sastali su se u petak 22. ožujka 2024. u Vatikanu kako bi nastavili dijalog koji je započeo tijekom Ad limina pohoda njemačkih biskupa u studenom 2022., koji je već uključio prvu razmjenu mišljenja 26. srpnja 2023. godine, izvijestio je Vatican News.

Sastanak u petak, koji je trajao cijeli dan, protekao je „u pozitivnom i konstruktivnom ozračju“. Raspravljalo se o nekim od otvorenih teoloških pitanja postavljenih u dokumentima Sinodalnog puta Katoličke Crkve u Njemačkoj.

„Kao i u Sažetom izvješću Sinode opće Crkve u listopadu 2023., identificirane su razlike i sličnosti. Dogovorena je redovita razmjena mišljenja između predstavnika Njemačke biskupske konferencije i Svete Stolice o daljnjem radu Sinodalnog puta i Sinodalnog odbora. Njemački biskupi obećali su da će ovaj rad poslužiti razvoju konkretnih oblika sinodalnosti u Crkvi u Njemačkoj, koji su u skladu s ekleziologijom Drugoga vatikanskog koncila, zahtjevima kanonskog prava i rezultatima svjetske Sinode i koje će potom dostaviti Svetoj Stolici na odobrenje. Obje strane su se dogovorile da će se ponovno sastati prije ljetne stanke 2024. godine“, navodi se u tekstu priopćenja koje su obje strane objavile u petak 22. ožujka navečer.

Od članova Rimske kurije na sastanku su sudjelovali kardinali Victor Fernandéz, Kurt Koch, Pietro Parolin, Robert F. Prevost i Arthur Roche te nadbiskup Filippo Iannone. Od članova Njemačke biskupske konferencije, biskupi Georg Bätzing, Stephan Ackermann, Michael Gerber, Peter Kohlgraf, Bertram Meier i Franz-Josef Overbeck – kao predsjednik Njemačke biskupske konferencije i kao pojedinačni predsjedatelji povjerenstava DBK za liturgiju, za duhovna zvanja i crkvene službe, za pastoral, za sveopću Crkvu i za nauk vjere – te glavna tajnica dr. sc. Beate Gilles i glasnogovornik Njemačke biskupske konferencije Matthias Kopp, izvijestio je Vatican News.