Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Schönborn se ispričao starokatolicima nakon intervjua za „Communio“

Austrija (IKA)

Kardinal Schönborn rekao je u nedavnom intervjuu za „Communio“ da Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj „ne želi sudbinu Starokatoličke Crkve“ na što su starokatolici odgovorili pismom te zatražili „žurno pojašnjenje“ rečenoga – kardinal je uzvratio objašnjenjem te se ispričao, izvijestio je u utorak, 27. veljače 2024. katholisch.de.

Bečki kardinal Christoph Schönborn zamolio je starokatolike u Austriji za oprost. „Želio bih zamoliti za oproštenje zbog nesporazuma koji sam izazvao neopreznim izborom riječi“, napisao je kardinal Schönborn u pismu starokatoličkoj biskupici Mariji Kubina i predsjedniku Sinodalnog vijeća Herbertu Psenneru. Svojom izjavom u intervjuu jednostavno je želio izraziti da ne želi raskol Katoličke Crkve u Njemačkoj. Raskol je uvijek rana, kaže Schönborn. „Nisam to htio povezivati ​​s devalvacijom ili kritikom Starokatoličke Crkve i žao mi je što se to moglo tako shvatiti“, pojasnio je kardinal Schönborn.

Bečki kardinal je u prošlotjednom intervjuu za portal časopisa „Communio“ rekao da Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj „ne želi sudbinu Starokatoličke Crkve“. U intervjuu je komentirao reformske planove Sinodalnog puta u Njemačkoj i pozvao njemačke biskupe da nastave održavati dijalog s Vatikanom. Izričito je upozorio na raskol. Austrijski starokatolici potom su napisali pismo kardinalu. zatražili „žurno pojašnjenje“, izvijestio je katholisch.de.